- Eksplantacijski postupak je u tijeku. U sklopu međunarodne suradnje s Eurotransplantom prijavljen je darivatelj organa ET 178077 te su putem alokacijskog sistema Eurotransplanta organi dodijeljeni primateljima dječje dobi - stoji u priopćenju.

Dodaje se da su srce i bubrezi prihvaćeni za primatelje u Mađarskoj, a jetra je prihvaćena za četverogodišnjeg primatelja u Njemačkoj.

Direktor Klaićeve bolnice Goran Roić jutros je potvrdio da je kompleksna formalno-pravna procedura oko eksplantacije organa jučer uspješno obavljena u koordinaciji Ministarstva zdravstva, koordinatorom za transplantacijski program, s Eurotransplantom kojeg je Hrvatska članica i bolničkim koordinatorima.

Teško povrijeđena dvoipogodišnja djevojčica iz Nove Gradiške koja je u srijedu primljena u zagrebačku Kliniku za dječje bolesti Klaićeva, umrla je u nedjelju.

Djevojčicu iz okoline Nove Gradiške je u srijedu ujutro u tamošnju Opću bolnicu donijela majka i rekla da je dijete palo, a s obzirom na težinu povreda u srijedu popodne su djevojčicu prevezli u Klaićevu. Povrede su bile teške, posebno glave, ali bilo ih je po cijelom tijelu.

Roditelji djevojčice koji su u pritvoru, djelimično su priznali počinjenje krivičnog djela kršenja prava djeteta. Majci se stavlja na teret da je udarala dijete neprimjerenom silom zbog čega je došlo do povreda zbog kojih je djevojčica završila u bolnici te je prvooptužena u ovom slučaju.

Nakon što je djevojčica umrla, optužnica protiv majke je prekvalificirana te će se istraga voditi za krivično djelo teške tjelesne povrede sa smrtnim ishodom. Za to je krivično djelo zakonom predviđeno od 3 do 15 godina zatvora, prenosi Hina.