open-navfaktor-logo
search
Pretenzije
Orbanova karta velike Mađarske uznemirila Hrvatsku, uslijedio odgovor
Hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman u četvrtak je komentirao objavu mađarskog premijera Viktora Orbana s kartom velike Mađarske koja prekriva i dio hrvatske teritorije, istaknuvši kako dvije zemlje imaju odličan odnos i da su teritorijalne pretenzije u EU-u nezamislive.  
07.05.2020. u 16:33
get url
text

- Generalno su bilo kakve teritorijalne pretenzije u Evropskoj uniji nezamislive jer su sve države priznale jedna drugu - rekao je šef hrvatske diplomatije, kao i da se "uvijek znala granica između Mađarske i Hrvatske". 

- Postojanje historijskih karti koje se mogu kupiti u antikvarijatu, a ne tražiti se po ormaru, ne odražavaju stvarnost i mislim da su na neki način skretanje pažnje s tema koje nisu stvarni život, a to je gradnja zajedničke budućnosti - kazao je Grlić Radman, nekadašnji ambasador u Budimpešti.

Pritom se referirao na raniju osudu Orbanove objave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića koji je rekao da "ormari većine evropskih država kriju slične sadržaje" i pozvao mlade da ne dijele takav sadržaj. Grlić Radman je ocijenio kako dvije zemlje imaju odličan odnos, navevši primjer zaštite manjina i turizam, kao i da je Mađarska bila među prvim državama koja je priznala Hrvatsku te da je više od pedeset Mađara dalo živote u Domovinskom ratu.

Mađarski premijer Viktor Orban već nekoliko dana preko svog Facebook profila upućuje dobre želje maturantima uoči ispita, a u srijedu je pred test iz historije objavio i globus i historijsku kartu Mađarske koja obuhvata i hrvatsku teritoriju, prenosi Hina.

FOTO: FACEBOOK

Ta je karta česta u mađarskoj popularnoj kulturi, posebno na skupovima krajnje desnice, no može se vidjeti i na mađarskim automobilima tokom turističke sezone u Hrvatskoj. Karta se odnosi na Kraljevinu Mađarsku prije potpisivanja Trianonskog mirovnog sporazuma 1920. kojim su Mađari izgubili oko dvije trećine svoje teritorije, zbog čega taj ugovor smatraju nacionalnom tragedijom.

Najnoviju objavu mađarskog premijera na Facebooku, podijeljenu gotovo hiljadu puta, kritizirali su i mnogi stanovnici Rumunije čija je teritorija također zahvaćena kartom velike Mađarske.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.