open-navfaktor-logo
search
Mađarski premijer
Orban napao Evropsku uniju: Završit će kao i SSSR
Viktor Orban, mađarski premijer, optužio je danas Brisel da podmuklo napada Mađarsku nizom sankcija protiv Rusije koje smatra bombom za ekonomiju.
23.10.2022. u 17:05
get url
text

- Ne zabrinjavamo se zbog onih koji napadaju Mađarsku iz mraka, negdje s kula u Briselu - rekao je Orban u govoru održanom u Zalaegerszegu, na zapadu zemlje, u povodu nacionalnog praznika kojim se obilježava 66. godišnjica Mađarske revolucije protiv SSSR-a 1956. godine.

- Završit će ondje gdje su završili i njihovi prethodnici - dodao je predviđajući Evropskoj uniji sudbinu sličnu sovjetskom bloku, koji se urušio 1991. godine.

Taj govor na tragu je njegove najave da će održati referendum o evropskim sankcijama protiv Moskve koje ne prestaje kritizirati.

U Budimpešti i širom zemlje postavljeni su plakati s porukom "Sankcije Brisela nas uništavaju."

- Rat na našim vratima, finansijska kriza i usporavanje ekonomije u EU, invazija migranata s juga. Moramo se suočiti s mnogim problemima - rekao je danas Orban uvjeravajući da će njegova vlada, „snažna i jedinstvena“, prevladati to iskušenje.

Podsjetimo, Mađarska od početka rata u Ukrajini nastoji sačuvati dobre odnose s Kremljom kako bi i dalje dobijala naftu i plin. Ne želi vojno pomoći Ukrajini i kritizira strategiju Brisela.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.