open-navfaktor-logo
search
Izmjene zakona u TK
Optužnica za nasilje u porodici, čedomorstvo i zlostavljanje djece više neće biti razlog za suspenziju nastavnika?
Pred zastupnicima u Skupštini Tuzlanskog kantona u srijedu će se naći izmjene zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju, koje podrazumijevaju da nastavnici i profesori optuženi za veći broj krivičnih djela, više neće biti podložni suspenziji ukoliko se protiv njih potvrdi optužnica.
20.12.2021. u 18:21
get url
text

Krivično djelo protiv ustavnog poretka, protiv čovječnosti i međunarodnog prava, protiv života i tijela, protiv spolne slobode i morala, protiv braka i porodice, protiv zdravlja ljudi, protiv javnog reda i pravnog prometa, podmićivanja ili protiv službene ili druge odgovorne funkcije sada su osnov za izricanje suspenzije ukoliko dođe do potvrđivanja optužnice. Novim izmjenama suspenzija može uslijediti samo za krivična djela podmićivanja ili protiv službene ili druge odgovorne dužnosti, za krivična djela protiv spolne slobode i morala te za krivična djela za koja se može izreći kazna zatvora veća od pet godina.

Ozbilja krivična djela

- Za profesore, nastavnike i učitelje kojima bi bila potvrđena optužnica po članu 172. Krivičnog zakona FBiH za nanošenje teških tjelesnih povreda ili po članu 219. koji se odnosi na zlostavljanje djeteta ili maloljetnika, ne bi postojala kazna suspendovanja i uklanjanja takvog prosvjetnog radnika iz nastavnog procesa - upozorava zastupnik Demokratske fronte u Skupštini TK Mahir Mešalić.

Dakle, razlog za navedeno je to što krivična djela protiv života i tijela uz potvrđenu optužnicu više neće biti razlog za suspenziju. Međutim, ima i puno gorih primjera.

- Profesor, nastavnik, učitelj ili direktor škole može biti osoba koja ima potvrđenu optužnicu za nasilje u porodici u skladu sa članom 222. Krivičnog zakona FBiH, jer je zato zaprijećena kazna do tri godine zatvora. Djeci može predavati i osoba koja živi sa maloljetnikom ili maloljetnicom mlađim od 16 godina, sve dok ga sud pravosnažno ne osudi. Prosvjetna radnica sa potvrđenom optužnicom za čedomorstvo, mogla biti razredni starješina našoj djeci do pravosnažnosti presude bez suspendovanja - navodi Mešalić.

Ko je predlagač?

Nezvanično saznajemo da predlagač izmjena zakona nije Ministarstvo obrazovanja i nauke TK, nego skupštinska većina, s tim da se niti jedan zastupnik nije potpisao na izmjene u materijalu koji su dobili zastupnici. Zvali smo i resornog ministra Elvisa Barakovića da provjerimo da li on stoji iz izmjena iako ih nije predložio, ali on se nije javljao na naše pozive.

- Ono što mogu sa sigurnošću reći je da izmjene zakona ne predstavljaju usklađivanje s Okvirnim zakonom BiH, jer tu materiju državni zakon ne tretira. Mislim da je sve ispolitizirano, jer Ministarstvo obrazovanja i nauke nije predlagač izmjena. To ukazuje da se radi po dnevnoj politici odnosno interesima vladajućih stranaka - kaže bivša ministrca obrazovanja i nauke TK Fahreta Brašnjić.

Dnevna politika, u ovom slučaju, ističe Brašnjić, može poizvesti veoma ozbiljne posljedice po one najranjivije, odnosno djecu.

Vladajuće stranke u TK su Socijaldemokratska partija (SDP), Pokret demokratske akcije (PDA), Savez za bolju budućnost (SBB) i Naša stranka. Neka od navedenih stranaka imaju ozbiljnih problema u oblasti obrazovanja, a razlog je što su njihovi članovi u sukobu sa zakonom, a spekulira se da bi im izmjene zakona išle u korist.

{$galerijaFotografija}

Izmjene zakona TK
1 od 2
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.