open-navfaktor-logo
search
Sve zbog 2.000 KM
Optužnica otkrila stravične detalje ubistva Edina Zejćirovića: Šutirali ga u Savu, vadili, pa mučili kliještima i elektrošokerom...
Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Suana Halilovića, Samida Šabanovića, Nihada Hukića i Suvada Đedovića zbog sumnje da su 17. novembra prošle godine u ovom gradu oteli, a potom na svirep način ubili Edina Zejćirovića.
19.05.2020. u 11:45
get url
text

Oni su optuženi za krivično djelo otmice, počinjeno u sastavu grupe za koje se može izreći kazna zatvora od jedne do deset godina i krivično djelo ubistva na svirep način za koje se može izreći najmanje deset godina zatvora ili kazna dugotrajnog zatvora.

Optuženi se terete da su 17. novembra 2019. godine, od oko 18.30 pa do 22.00 sata, po prethodnom dogovoru, a nakon što ih je prvooptuženi okupio, u sastavu grupe oteli, a potom do smrti pretukli i mučili oštećenog Zejćirovića.

Prema optužnici, njega je Đedović telefonom najprije pozvao da dođe u ugostiteljski objekat Stela, gdje su ga namamili da uđe u vozilo Halilovića, a potom ga vozeći se nasumice po gradu udarali tražeći da isplati prvooptuženom dug od oko dvije hiljade KM.

Oni se dalje terete da su, zaustavivši se na obali rijeke Save kod naselja Vučilovac, izvukli oštećenog iz vozila na nasip i zajedno nogama i pesnicama udarali po tijelu i glavi usljed čega se skotrljao sa nasipa. Šutirajući ga, gazeći i sve to naizmjenično snimajući telefonskim aparatom oni su oštećenog nastavili udarati da bi ga drugooptuženi šutirajući u glavu bacio u Savu - navodi se u optužnici.

Optuženima se stavlja na teret da su oštećenog nastavili mučiti i nakon što ga je Đedović izvukao iz vode, i to Hukić udarcima elektrošokerom u glavu, a Halilović pritiskanjem prsta šake kombinirkama i uriniranjem po njegovom ležećem tijelu, da bi ga Šabanović udarcima nogu ponovo bacio u rijeku. Nanijevši mu teške povrede glave i grudnog koša od kojih je oštećeni bio vidljivo polomljen, krvav, natečen i bespomoćan na tom pustom mjestu, svjesni da se u takvom stanju može utopiti, optuženi su na to pristali, bezosjećajno sjeli u vozilo i odvezli se, iako ih je molio da ga ne ostavljaju i povezu ga makar u gepeku, zaključuje se u optužnici.

- Intenzivnu i sveobuhvatnu istragu usmjerenu na neodložno procesuiranje osumnjičenih Tužilaštvo je sprovelo za nepunih šest mjeseci okončavši je optužnicom za krivično djelo ubistva (iz člana 163 stav (2) tačka 1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) i otmice (iz člana 177 stav (2)Krivičnog zakona). Optužnica, kojom je ovo tužilaštvo zatražilo produženje pritvora prema sve četverici optuženih, dostavljena je Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH, gdje je i potvrđena - saopćeno je iz Tužilaštva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.