open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Optuženik za genocid u bijegu: Novo rješenje za pritvor Milomiru Savčiću
Nakon što je odbio žalbu na rješenje o pritvoru zbog kršenja mjera zabrane kontakta s medijima, Sud Bosne i Hercegovine je, po prijedlogu Državnog tužilaštva, odredio pritvor Milomiru Savčiću po osnovu opasnosti od bjekstva jer je nedostupan državnim organima, potvrdio je ovo za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) njegov advokat Miodrag Stojanović, koji je uložio žalbu i na ovu odluku.
02.09.2021. u 15:00
get url
text

Sud BiH je prvo rješenje o određivanju pritvora Milomiru Savčiću donio 9. augusta zbog nepoštivanja izrečenih mjera zabrane kojim je optuženiku zabranjeno kontaktiranje sa predstavnicima printanih i elektronskih medija o činjenicama koje se odnose na postupak koji se vodi protiv njega, kao i javna obraćanja u vezi s ovim postupkom.

VEZANI TEKST - I on će slati razglednice iz Srbije: Kako je Savčić, optuženik za genocid, dvaput izbjegao hapšenje

Njegova Odbrana je uložila prigovor na ovu odluku koju je Sud BiH odbio, potvrdio je za BIRN BiH advokat Miodrag Stojanović.

Stojanović kaže da je Tužilaštvo BiH, prije nego je došlo rješenje po njegovoj žalbi za određivanje pritvora, podnijelo novi prijedlog za pritvor Savčiću, sada zbog opasnosti od bjekstva.

Kako je rekao, Sud BiH je donio novo rješenje, na koje je on također uložio žalbu, za koju s današnjim danom nije dobio konačnu odluku Suda.

- Dakle, žalba za rješenje za određivanja pritvora zbog kršenja mjera zabrane kontakta s medijima je odbijena. Donijeto je novo rješenje o pritvoru jer je on u međuvremenu nedostupan državnim organima, pa u tom smislu sad su ispunjeni uslovi. Pošto se nije javio policiji, ispunjeni su uslovi za pritvor po osnovu opasnosti od bjekstva. Sud je donio po tom prijedlogu novo rješenje, ja sam se na to žalio i to još nije stiglo - pojasnio je Stojanović.

Sud Bosne i Hercegovine je raspisivanje međunarodne potjernice za Savčićem, optuženim da je, u svojstvu komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka pri Glavnom štabu Vojske Republike Srpske (VRS), pomagao u genocidu počinjenom u Srebrenici u julu 1995. godine, zatražio 10. augusta, nakon što ga sudski policajci dan ranije nisu mogli pronaći na adresi nekoliko sati po određivanju pritvora.

BIRN BiH je ranije pisao o tome da stručnjaci za sigurnost smatraju da Savčićev bijeg od zakona nije moguć bez pomoći političkih i bezbjednosnih struktura.

- Ljudi koji rade u državnim službama znaju kako funkcioniše sistem i koje su njegove manjkavosti, pa samim time i kako nekoga poput Savčića mogu sakriti "ispod radara". Raspadom Jugoslavije nastale su prilično male države i skoro je nezamislivo da se neko skriva toliko dugo a da službe bezbjednosti ne znaju gdje se taj neko nalazi - rekao je ranije Predrag Petrović, programski direktor Beogradskog centra za bezbjednosnu politiku.

BIRN BiH je ranije pisao kako pravnici i predstavnici žrtava smatraju da je do Savčića pravosuđe trebalo naučiti pouke iz ranijih slučajeva, kojih je do početka 2020. godine bilo oko 50.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.