open-navfaktor-logo
search
Sky predmeti
Optuženi za ubistvo načelnika prijedorske krim-policije pred Sudom BiH negirali krivnju
Dalibor Railić, optužen da je organizovao ubistvo načelnika prijedorske krim-policije Radenka Bašića, pred sutkinjom za prethodno saslušanje Suda BiH Tanjom Curović negirao je krivnju. 
06.02.2023. u 15:22
get url
text

Krivnju je također negirao i Aleksandar Miljatović, koji se tereti da je direktni izvršilac ubistva, ali i ostali optuženi iz prve optužnice proizašle iz dokaza dobijenih iz Sky i Anom aplikacija koja je potvrđena pred Sudom BiH: Haris Gredelj, Mirjana Vujović, Aleksandar Ivković, Gordan Gvozden, te Igor Repajić.

Optuženi Željko Simić danas se nije izjašnjavao o krivnji jer nije primio optužnicu. 

VEZANI TEKST - Otkriven motiv likvidacije policijskog načelnika: Railić organizovao ubistvo Bašića jer mu je otežao prodaju droge

Predmet će nakon ročišta o izjašnjenju o krivnji biti proslijeđen tročlanom Sudskom vijeću, koje će zakazati početak suđenja. 

U prvoj optužnici u kojoj su korišteni dokazi iz Sky i Anom aplikacija, a koju je podiglo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine u predmetu Dalibor Railić i drugi, otkriveni su putevi šverca kokaina i marihuane u Bosnu i Hercegovinu, kao i cijene po kojima je droga nabavljana.

Kokain je u BiH nabavljan iz Zapadne Evrope po cijeni od 37.000 do 39.000 eura za kilogram, a marihuana iz Crne Gore za iznose od 600 do oko 3.800 KM po kilogramu.

Optužnicom koja ima 14 tačaka Railić se tereti da je bio organizator grupe kojoj su pristupili ostali optuženi i donosio odluke o njenom djelovanju i načinu izvršenja krivičnih djela, kao i podjeli zarade. Ostali su postupali po njegovim naređenjima i uputstvima, svjesni krivičnih djela koja čine.

Za međusobnu komunikaciju optuženi su koristili aplikaciju "Sky", namijenjenu za zaštićenu i kriptovanu komunikaciju, te tako dogovarali vrijeme i mjesto preuzimanja droge, prijevoz, prijenos i drugo.

Railić je optužen da je tako stečeni novac stavljao u legalne tokove, kupovinom stanova i skupocjenih auta.

U cilju kontinuiranog i neometanog nastavka takvih aktivnosti, optužen je da je organizovao ubistvo policijskog načelnika Radenka Bašića, koji mu je "smetao u poslu". 

VEZANI TEKST - Prva "Sky optužnica": Kokain u BiH stizao iz Zapadne Evrope, cijena do 39.000 eura za kilogram

Railić je optužen da je preko Repajića upoznao Miljatovića i sa njim se sreo neutvrđenog dana u decembru 2021. godine u Prijedoru. Precizirano je da se tereti da je od njega tražio da ubije Bašića za iznos od 50.000 eura.

- Nakon toga je početkom januara osumnjičeni Miljatović prikupljao informacije o životnim navikama i kretanjima Bašića, tako što ga je uhodio i snimao kamerom, koju je kasnije predao Repajiću - dodaje se u optužnici.

Navedeno je da se 21. marta 2022. godine u jutarnjim satima Miljatović dovezao u Prijedor vozilom "opel astra" karavan plave boje, koji mu je dao optuženi Repajić.

Na putu ka radnom mjestu, u 6.50 sati, Miljatović je pratio i prišao sa leđa Bašiću kod pješčanog mosta preko kanala u prijedorskom naselju Pećani.

- Iz neposredne blizine iz pištolja Crvena zastava kalibra 7,65 mm koji je držao u PVC kesi koja je služila za zadržavanje čahure, ispalio jedan metak u potiljak Bašića uzrokujući mu povrede od kojih je preminuo na mjestu događaja – istaknuto je u optužnici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.