open-navfaktor-logo
search
Već osuđen za zločine
Optuženi za ratne zločine u Foči Miodrag Nikačević nije pronađen na datoj adresi u Crnoj Gori
Iako je protiv Miodraga Nikačevića zvanog Zunđa i Nikač prije osam mjeseci podignuta optužnica koja ga tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Foče, u Državnom sudu još nije zakazano ročište za njegovo izjašnjenje o krivnji iz razloga što optuženi nije pronađen na adresi u Crnoj Gori.
31.08.2022. u 11:43
get url
text

- Ministarstvo pravde Crne Gore je obavijestilo Sud Bosne i Hercegovine da se optuženi Miodrag Nikačević ne nalazi na datoj adresi - stoji u odgovoru Državnog suda, uz obrazloženje da je navedeni dopis proslijeđen Tužilaštvu BiH i da se čeka njihovo daljnje postupanje.

S druge strane, iz Tužilaštva kažu da poduzimaju sve radnje propisane Zakonom o krivičnom postupku (ZKP) koje se odnose na osiguranje prisustva optuženog, ali i da su te radnje nakon podizanja optužnice u nadležnosti Suda BiH.

Uz saopćenje o podignutoj optužnici, Tužilaštvo krajem 2021. nije navelo gdje je Nikačević nastanjen niti koje državljanstvo posjeduje.

Optužnica tereti Nikačevića da je od sredine aprila do kraja septembra 1992. godine vršio progon civilnog stanovništva u vrijeme širokog i sistematičnog napada Vojske Republike Srpske (VRS), vojnih, paravojnih i policijskih struktura na bošnjačke civile na području općine Foča, odnosno da je učestvovao u prisilnom nestanku dvije osobe bošnjačke nacionalnosti, među kojima i maloljetnog dječaka, kao i u nečovječnom postupanju, ubistvima deset civila, pomaganju u prisiljavanju dvije žrtve na seksualni odnos te nezakonitom zatvaranju i prisilnom preseljenju civila.

- Vršio je progon i na način da je, kao komandir specijalne jedinice "Nikačevi", kao nadređeni znao da su njegovi podređeni pripadnici jedinice počinili nečovječna postupanja i ubili zarobljene civile, te nije preduzeo mjere da spriječi zločine i kazni počinioce tih djela - saopćeno je ranije iz Tužilaštva.

Nikačević je ranijom presudom Suda BiH, krajem 2010. godine, osuđen na deset godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih na području Foče, a tada je proglašen krivim za silovanje jedne žene u aprilu 1992., te u julu iste godine silovanje još jedne djevojke, kojoj je prijetio da će dovesti njenog mlađeg brata "da gleda šta joj radi", kao i da je u augustu učestvovao u privođenju Rasima Klapuha, kojeg je predao Vojnoj policiji. Nakon toga, kako je Sud utvrdio, Klapuh je odveden u Kazneno-popravni dom (KPD) Foča, odakle mu se poslije gubi svaki trag, piše Birn.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.