open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Optuženi za primanje dara za posao u Graničnoj policiji izjasnili se da nisu krivi
Četiri osobe optužene za udruživanje u grupu radi primanja dara, među kojima su i zaposlenici Granične policije Bosne i Hercegovine, izjasnili su se pred Sudom Bosne i Hercegovine da nisu krivi za djela koja im se stavljaju na teret.
05.12.2022. u 13:03
get url
text

Uposlenik Granične policije Bosne i Hercegovine Rejhan Ramović optužen je da je u svojstvu službenog lica, a s ciljem pribavljanja imovisnke koristi, udružio grupu ljudi radi primanja dara i drugih oblika koristi te, posredstvom pripadnika grupe, zahtijevao i primao dar za sebe.

Ensar Salčinović, Kenit Čakić i Armin Otuzbir su optuženi da su postali pripadnici grupe s ciljem primanja dara i drugih oblika koristi, da su posredovali pri podmićivanju službenog lica i da je Čakić učinio dar službenoj osobi u institucijama BiH.

Ramović, Salčinović, Čakić i Otuzbir izjasnili su se pred sutkinjom za prethodni postupak Hasijom Mašović da nisu krivi.

Prema optužnici potvrđenoj 29. septembra 2022. godine, Raković je, kao predsjednik Komisije za izbor kandidata – kadeta XI klase Granične policije BiH te kao šef Odsjeka za prikrivene poslove, udružio policajce u GPBiH Salčinovića, te Čakića i Rakovića, s ciljem pribavljanja imovinske koristi, tako što bi – po Rakovićevim uputama – zahtijevali i primali novac od kandidata koji su aplicirali na javni oglas objavljen u novembru 2020. godine.

U optužnici se navodi da su članovi grupe, nakon što bi im Raković ustupio imena i podatke, kontaktirali određen broj kandidata te od njih zahtijevali od 10.000 do 30.000 konvertibilnih maraka KM u zamjenu za omogućavanje dovoljnog broja bodova za nominaciju i prijem u radni odnos po konkursu. Prema optužnici, Raković bi – korištenjem svojih ovlaštenja –omogućio dovoljan broj bodova kandidatima kako bi bili nominovani za zaposlenje.

Za poziciju "policajac" traženo je između 10.000 i 20.000 KM, a za čin "mlađi inspektor" traženo je 30.000 KM, navodi se u optužnici.

Peti i šesti optuženi – Mirza Ramljak, koji je optužen da je učinio dar službenoj osobi u institucijama BiH, odnosno da je Salčinoviću predao 30.000 KM nakon što je za njega izmijenjen ostvareni rezultat na konkursu, čime je nominovan za prijem po konkursu te Ivica Sabljo, koji je optužen da je kao službena osoba prihvatio korist drugom tako što je iskoristio svoj službeni položaj – pristali su na sporazum sa Tužilaštvom Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.