Nedjelja, 22.05.2022.
h

Optuženi za pogibiju pješakinje se kaje: Semir Rastoder tvrdi da je i danas u šoku i pod terapijom

Semir Rastoder, optužen da je 1. aprila prošle godine izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je poginula Hava Šljivić-Dovadžija danas je u Kantonalnom sudu u Sarajevu svjedočio u svoju korist.

Rastoder, inače nezaposleni ekonomista, Vijeću kojim predsjedava Jasenko Ružić, kazao je kako je iste večeri kada se nesreća i dogodila zapravo sa svojim bratom Senadom bio na Ilidži gdje su posjetili svoju nanu. U povratku je došlo do nesreće u kojoj je poginula pješakinja Hava Šljivić-Dovadžija.

Na upit advokata da li je u tom trenutku bio pod utjecajem alkohola Rastoder je istakao kako ne konzumira alkohol.

– Kretao sam se krajnjom lijevom trakom Bulevarom Meše Selimovića iz pravca Stupa prema Otoci. Ne sjećam se kojom sam brzinom vozio, ali se sjećam da sam išao uporedo sa ostalim vozilima. Pratio sam zeleni val i u jednom trenutku sam uočio pješake koje prelaze cestu. Dva pješaka su prešla, a jedan se dvoumio da li da pređe cestu. Ja sam već prošao raskrsnicu kada je i pješak krenuo. Pokušao sam ga izbjeći skretanjem u desno i kočenjem, ali je i pješak ubrzano krenuo u desnu stranu i došlo je do udara – ispričao je Rastoder te dodao kako je sve vidljivo na snimku nesreće.

U njegovom iskazu dalje stoji da je odmah izašao iz svog vozila kako bi pomogao pješaku, ali kada je opipao puls osobe koja je ležala na cesti, nije ga bilo.

– Vidno sam se uznemirio, pozvao sam policiju i svog oca. Odvezli su me na KUM jer sam i ja bio povrijeđen kao i moj brat. Ubrzo sam Kliniku samovoljno napustio. Samo sam želio znati kako je pješakinja, niko mi to nije želio kazati – ispričao je Rastoder.

Želio je, kako je dalje ispričao, kontaktirati porodicu nastradale, ali su mu svi savjetovali da to u tom trenutku baš i nije dobra ideja. Kasnije je, tvrdi optuženi, to uradio njegov otac i porodici preminule su ponudili pomoć.

– Ja sam u šoku od tog dana, nikada ga neću moći izbrisati iz svog života. Još uvijek sam pod terapijom i strašnim stresom. Još uvijek se liječim od svega toga – kazao je Rastoder koji je istakao i kako je pomoć zbog izuzetno lošeg zdravstvenog stanja od neuropsihijatara potražio u Srbiji. Istakao je kako su on i njegova porodica ocrnjeni u medijima, te da je prisustvovao i vjerskom obredu na kojem se pozivalo na njegov javni linč.

Međutim, nakon njegovog iskaza tužiteljica Šeila Heljić ukazala je na to kako Rastoder nije osoba koja zapravo poštuje saobraćajne propise te da je kritične prilike vozio brzinom većom od dozvoljene.
– Prema kaznenoj evidneciji u periodu od 2009. do 2013 godine imali ste 54 prekršaja – kazala je tužiteljica Helić.

Istakla je kako se na snimku cijeloga događaja vidi kako nema vozila koja idu uporedo sa Rastoderom te da je vidljivo da je bio sam na cesti. Također, u tom momentu nije bilo ničega što bi mu zaklonilo pogled kako ne bi vidio pješake.

Podsjećamo, prema optužnici, Rastoder se cestom na kojoj je kretanje ograničeno na 60 kilometara po satu išao 89 km na sat. Nakon današnjeg ročišta, sudija Ružić je zakazao i naredno za 12. oktobar kada će obje strane u postupku iznijeti svoje završne riječi.

(E. Fazlić/Faktor.ba/Foto:Arhiv)

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh