open-navfaktor-logo
search
Izvedeni pred sud
Optuženi za otmicu i ubistvo Edina Zejćirovića izjasnili se da nisu krivi
Izjašnjavajući se po optužnici Tužilaštva Brčko distrikta BiH, koja ih tereti da su da su 17. novembra prošle godine u ovom gradu oteli, a potom na svirep način ubili Edina Zejćirovića, optuženi Suan Halilović, Samid Šabanović, Nihad Hukić i Suvad Djedović izjasnili su se pred Osnovnim sudom Distrikta da nisu krivi.
10.06.2020. u 15:28
get url
text

Nakon ove faze, postupak po optužnici koja ih tereti za krivična djela ubistva, na svirep način i otmice, počinjene u sastavu grupe nastavit će se održavanjem glavnog pretresa i izvođenjem dokaza koje je Tužilaštvo protiv njih prikupilo u istrazi.

- Podsjetimo, nakon intenzivne i sveobuhvatne istrage okončane za nepunih šest mjeseci, Tužilaštvo Distrikta podiglo je optužnicu protiv Halilovića, Šabanovića, Hukića i Djedovića, a zatim je dostavilo Osnovnom sudu na daljnje nadležno postupanje. Oni su optuženi da su 17. novembra 2019. godine, od oko 18.30 pa do 22 sata, po prethodnom dogovoru, a nakon što ih je prvooptuženi okupio, u sastavu grupe oteli, a potom do smrti pretukli i mučili oštećenog Zejćirovića - navodi se u saopćenju Tužilaštva Brčko distrikta.

Prema optužnici, njega je Djedović telefonom najprije pozvao u ugostiteljski objekat Stela, gdje su ga namamili u vozilo Halilovića, a potom ga vozeći se po gradu udarali tražeći da prvooptuženom vrati dug od oko dvije hiljade KM. Zaustavivši se na obali rijeke Save kod naselja Vučilovac, sumnja se da su oštećenog izvukli iz vozila na nasip i zajedno nogama i pesnicama udarali po tijelu i glavi usljed čega se skotrljao sa nasipa.

- Šutirajući ga, gazeći i sve to naizmjenično snimajući telefonskim aparatom oni su oštećenog nastavili udarati da bi ga drugooptuženi šutirajući u glavu bacio u Savu - navodi se u optužnici.

Oni se terete da su oštećenog nastavili mučiti i nakon što ga je Djedović izvukao iz vode, i to Hukić udarcima elektrošokerom u glavu, Halilović pritiskanjem prsta šake kombinirkama i uriniranjem po njegovom ležećem tijelu, a Šabanović udarcima nogu i ponovim bacanjem u rijeku.

- Nanijevši mu teške povrede glave i grudnog koša od kojih je oštećeni bio vidljivo polomljen, krvav, natečen i bespomoćan na tom pustom mjestu, svjesni da se u takvom stanju može utopiti, optuženi su na to pristali, bezosjećajno sjeli u vozilo i odvezli se - zaključuje se u optužnici.


Nakon potvrđivanja optužnice za krivična djela ubistva s propisanom kaznom zatvora od najmanje deset godina ili kaznom dugotrajnog zatvora i otmice s propisanom kaznom od jedne do deset godina, Osnovni sud je održao ročište za izjašnjenje o krivici.

Kako su optuženi negirali krivicu, postupak se slijedom toga nastavlja održavanjem glavnog pretresa tokom kojeg bi zastupanjem optužbe Tužilaštvo Distrikta moglo izvesti blizu tri
stotine dokaza dostavljenih uz optužnicu.

- Kazna dugotrajnog zatvora u ovom slučaju može se izreći svakom od optuženih, osim drugooptuženog Šabanovića, jer u vrijeme izvršenja krivičnih djela nije imao navršenih dvadeset i jednu godinu života. Njemu se može izreći kazna zatvora u trajanju od najmanje deset godina - navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.