open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo Distrikta
Optuženi za otmicu i svirepo ubistvo u Brčkom ostaju u pritvoru do januara sljedeće godine
Postupivši po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH Osnovni sud u Brčkom produžio je pritvor Suanu Haliloviću, Samidu Šabanoviću, Nihadu Hukiću i Suvadu Djedoviću, optuženima za otmicu i svirepo ubistvo Edina Zejćirovića iz novembra prošle godine.
06.11.2020. u 16:24
get url
text

Njima je trajanje pritvora produženo do 18. januara naredne godine, imajući u vidu krivična djela za koja se terete, a koja su posebno teška s obzirom na način izvršenja i posljedice.

Ocijenjeno je također i da bi njihovo puštanje na slobodu rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda. Dokazana opasnost od bjekstva dodatni je razlog za produženje pritvora drugooptuženom Šabanoviću, koji je neposredno po izvršenju krivičnih djela bio nedostupan organima gonjenja.

Podsjetimo, 8. maja ove godine Tužilaštvo Distrikta podiglo je optužnicu protiv Halilovića, Šabanovića, Hukića i Djedovića, optuživši ih da su 17. novembra prošle godine, po prethodnom dogovoru, a nakon što ih je prvooptuženi okupio, oteli i potom do smrti pretukli i mučili Edina Zejćirovića.

Nakon nepunih šest mjeseci istrage Tužilaštvo je prikupilo blizu tri stotine dokaza za optužnicu, kojom im je stavilo na teret krivično djelo otmice, počinjeno u sastavu grupe, te krivično djelo ubistva na svirep način

Za manje od tri mjeseca na ovom području izvršeno je još jedno svirepo ubistvo kada je početkom godine, između 11. i 12. februara, ubijen Slavko Jovičević.

Sumnja se da ga je u njegovoj kući, u Brezovom Polju Selu, udarcima tvrdim predmetom - automatskom puškom usmrtio sin Dalibor Jovičević.

Njemu je prije nekoliko dana produžen pritvor, a produženje pritvora koji bi im inače istekao 18. novembra, Tužilaštvo Brčko distrikta BiH ponovo je zatražilo i prema optuženima za otmicu i svirepo ubistvo Edina Zejćirovića, što je sud i prihvatio produživši im pritvor za još dva mjeseca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.