open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Optuženi tužilac podnio krivičnu prijavu protiv postupajućeg tužioca u svom predmetu
Početak suđenja suspendovanom tužiocu iz Banje Luke Branku Bjelajcu (61), optuženom za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja, odgođeno je danas zbog zahtjeva odbrane za izuzeće postupajućeg tužioca.
06.03.2023. u 13:30
get url
text

Odbrana optuženog je uputila prijedlog za izuzeće tužioca Gorana Glamočanina jer je Bjelajac protiv Glamočanina podnio krivičnu prijavu MUP-u RS-a, te disciplisnku prijavu Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH.

Odbrana vjeruje da nije "primjereno i prikladno" da Glamočanin nastavit voditi ovaj predmet, a predložili su mu i da se sam izuzme "zbog moralnih razloga".

- MUP RS-a je krivičnu prijavu proslijedio Tužilaštvu, a oni su formirali predmet i 21. februara ove godine saslušali Bjelajca u svojstvu svjedoka. Prijave mogu izazvati razumnu sumnju u pristrasnost postupajućeg tužioca, a izgledan je sukob interesa - kazao je advokat Goran Bubić.

Optužnica Bjelajca tereti da je u periodu od 5. marta 2015. do 23. januara 2018. godine bio postupajući tužilac u predmetu u kojem je donesena presuda koja je postala pravosnažna 2014. godine.

Tereti se da nije obavio službenu dužnost i nije preduzeo nijednu procesnu radnju po prijedlogu oštećenog za pokretanje postupka opozivanja uvjetne osude.

- Nije stavio pismeni prijedlog nadležnom sudu za pokretanje postupka za opozivanje uvjetne osude u zakonskom roku, već je to učinio više od pola godine nakon proteka zakonskih rokova. Ovakvim postupanjem okružnog javnog tužioca za oštećenog je nastupila imovinska šteta u iznosu od 3.732 KM, a osuđenom pribavljena korist jer neće izdržavati kaznu zatvora utvrđenu u uvjetnoj osudi - precizirano je iz tužilaštva.

Radilo se o pravosnažnoj presudi izrečenoj Adisu Dediću za krivično djelo prevara.

On je osuđen na uvjetnu kaznu od šest mjeseci zatvora, s tim da se ona neće izvršiti ako u roku od dvije godine ne učini novo djelo, a obavezan je i da oštećenom isplati odštetu od oko 3.700 KM, što osuđeni nije uradio.

Tužilac nije ništa preduzeo tim povodom, pa niti je osuđeni odslužio kaznu zatvora, niti je oštećenom isplaćen navedeni iznos.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.