open-navfaktor-logo
search
Vještaci zaključili
Optuženi tužilac Božo Mihajlović sposoban učestvovati u suđenju za nesavjestan rad u službi
Tužilac Božo Mihajlović, koji se tereti za nesavjestan rad u službi, sposoban je učestvovati u postupku, zaključio je tim vještaka medicinske struke, koji su vještačenje optuženog obavili prema naredbi Suda u okviru obnovljenog suđenja pred Općinskim sudom u Sarajevu.
21.09.2022. u 13:44
get url
text

Abdulah Kučukalić, vještak sudske medicine, pojasnio je da su u proteklom periodu obavljena dva medicinska vještačenja optuženog. Nakon prvog vještačenja, obavljenog u februaru 2022. godine, utvrđeno je da Mihajlović boluje od teške depresije, te da su kod njega konstatovane suicidalne nakane, zbog čega je u jednom trenutku bila predložena i njegova hospitalizacija.

Konstatovano je i da se optuženi liječi redovno od 2016. godine zbog bolesti srca, dijabetesa, hronične opstruktivne plućne bolesti i drugih oboljenja. Nakon što su ustanovljene takve dijagnoze i potrebe za daljnjim liječenjem i dodatnim dijagnostičkim procedurama, tim vještaka predložio je mirovanje optuženog od četiri mjeseca, a zatim i ponovno vještačenje.

- Stekli smo uvid da optuženi boluje od teške depresije. Depresije koja je počela nakon stresnih događaja - kazao je vještak Kučukalić.

Drugo vještačenje obavljeno je u julu ove godine, a u okviru njega tim vještaka je konstatovao da su simptomi depresije optuženog dosta dobro sanirani uz terapiju, te da je on sada sposoban učestvovati u postupku.

- Znači, s obzirom na ovakvo stanje i nalaz tima kardiologa, mi smo se opredijelili da optuženi može učestvovati u sudskom postupku, uz aktivno angažovanje svog advokata - dodao je Kučukalić.

Ovom nalazu se u cijelosti pridružio i Hamza Žujo, drugi član tima vještaka, dodavši kako optuženi ima teška oboljenja i probleme s disanjem, zbog čega savjetuju pravljenje pauza u toku postupka, ukoliko dođe do pogoršanja zdravstvenog stanja optuženog.

Treći član tima vještaka Nermina Bajramagić, klinički psiholog, nije prisustvovala današnjem suđenju zbog, kako su pojasnile njene kolege, zdravstvenih razloga.

Apelaciono vijeće Suda BiH je krajem 2020. ukinulo presudu kojom je Mihajlović osuđen na pet godina zatvora zato što je propustio vršiti nadzor nad radom i postupanjem svoje daktilografkinje, koja je prisvojila privremeno oduzeti novac iz više predmeta u iznosu od preko 100.000 konvertibilnih maraka, te postupak prenijelo na mjesno nadležni Općinski sud u Sarajevu.

Mihajlović je od 2010. bio rukovodilac Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal i korupciju u Tužilaštvu BiH.

Vlado Adamović, branilac optuženog Mihajlovića, rekao je kako mu je drago da su vještaci konstatovali da njegov branjenik zaista ima zdravstvene probleme, zbog informacija da optuženi zloupotrebljava zdravstveno stanje.

- Ne radi se o izbjegavanju postupka, nego se radi o ozbiljno bolesnom čovjeku, koji je doveden u sudski postupak – sad po mojoj procjeni, ne po njegovoj – institucionalnim zlostavljanjem, što će se na kraju i dokazati - dodao je Adamović.

Nastavak suđenja zakazan je za 29. septembar, kada bi trebala biti saslušana i vještakinja Bajramagić, piše Birn.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.