open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Optuženi Samardžija i Stanić: Članove tri porodice strijeljali i bacili u Drinu, najmlađi imao šest godina
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Milenka Samardžije, zvanog "Travka" i "Žabac", rođenog 1964. godine u Travniku, te Koste Stanića, zvanog "Kole", rođenog 1970. godine na Sokocu zbog strijeljanja članova porodica Sarajlić, Sejmenović i Malagić na obali Drine u septembru 1992. godine.
13.05.2022. u 12:50
get url
text

Kako je navedeno u optužnici, oni se terete da su, kao pripadnici MUP-a RS–a Sokolac, zajedno sa više osoba, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba, te direktno, svjesno i voljno učestvovali u ubistvima civila bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo i žena, djece i starijih osoba, koji ni na koji način nisu ičestvovali u neprijateljstvima i vojnim operacijama.

U optužnici se navodi da su optuženi u mjesecu septembru 1992. godine, učestvovali u prisilnom odvođenju civila iz njihovih kuća, transportu vojnim kamionom i strijeljanju na obali rijeke Drine, ukupno 22 žrtve, iz obitelji Sarajlić, Sejmenović i Malagić, koji su ubijeni pucanjem iz vatrenog oružja a njihova tijela bačena u rijeku Drinu.

VEZANI TEKST - Hapšenja zbog zvjerske likvidacije 22 člana porodica Sejmenović, Malagić i Sarajlić

- Optuženi se terete da su lično i direktno učestvovali u strijeljanju i ubistvima žrtava, od koji je najstarija bila žena od 72 godine, a najmlađa dječak koji je imao šest godina. U navednom zločinu ubijeno je pet žrtava koje su bile mlađe od 18 godina. Optuženi Samardžija, također se tereti da je 10-ak dana prije navedenog zločina, učestvovao u nezakonitom prisilnom odvođenju tri civila bošnjačke nacionalnosti iz njihovih domova i javnih mjesta, u prostorije policijske stanice, gdje je žrtve mučio i zlostavljao, te nakon toga prevezao žrtve do obale rijeke Drine u mjestu Balatun, gdje je pucanjem iz blizine iz vatrenog oružja, lično usmrtio tri  civila - navedeno je u optužnici.

Ovo je druga optužnica koja se odnosi na ubistvo 22 osobe u mjestu Balatun u Bijeljini. U prvoj optužnici, koja je potvrđena u januaru ove godine, optuženi su Živan Miljanović, pomoćnik komandira Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bijeljina, Stevo Bokarić, pripadnik Službe državne bezbjednosti (SDB) Bijeljina, Goran Sarić, nekadašnji komandant Specijalne brigade policije Republike Srpske, Jovica Petrović i Mirko Simić, pripadnici Interventnog voda SJB-a, te Ljubo Marković, Slavenko Kočević i Zvonko Pržulj, pripadnici Specijalnog voda MUP-a RS-a tzv. Pahuljice.

Suđenje u ovom predmetu je trebalo početi 29. marta, ali je odgođeno zbog nedolaska optuženog Sarića.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Kako smo ranije pisali, žrtve ovog strašnog zločina zvjerski su likvidirane u zoru 25. septembra 1992. godine. Živjeli su u bijeljinskom naselju Bukreš. Pripadnici specijalne jedinice MUP-a Republike Srpske, poznate pod imenom Pahuljice, izveli su iz kuće sve civile koji su se tu zatekli, odveli ih na obalu Drine kod Balatuna i pobili.

Istraga o ovom slučaju pokrenuta je prije više od deset godina. Neposredno nakon zločina, Gradski odbor SDS-a je za ubistvo 22 nevinih žena, djece, muškaraca i staraca javno optužio pripadnike jedinice specijalne policije Duška Malovića za kojeg Tužilaštvo BiH tvrdi da je bio lična pratnja Miće Stanišića, tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova RS-a.

VEZANI TEKST - Jusuf Trbić je prvi pisao o zločinu nad 22 bijeljinskih civila: Napokon smo dočekali da bar neko bude uhapšen

Tijela ubijenih su bačena u Drinu. Deset godina kasnije, 2002. na groblju u Sremskoj Mitrovici pronađeni su posmrtni ostaci 13 tijela, ukopani pod oznakama NN. Za sva nađena tijela postojala je uredna dokumentacija koju su vodili srbijanski organi i institucije.

Nakon identifikacije i obdukcije, 30. jula 2005. ukopani su na mezarju Lipić-Selimovići u Bijeljini. Do 2011. pronađeno je i sahranjeno 18, a četvero se još vode kao nestali.

Ubijeni su Sarajlići: Admir i Alma (stari šest i 10 godina), njihova majka Amira (rođ. 1955) i otac Osman (1956), njegov mlađi brat Senad (1967), njihov otac Izo (1931) i majka Rašida (1920), zatim Derviša (1956), Muharem ( 1952), njihova kćerka Selma (1980. - imala je 12 godina) i sin Zekerijah (1976). Ubijena je i Zurijeta Sarajlić (1934) i njena sestra Najla Džafić (1931).

Ubijeni su i Sejmenovići: Jusuf (1949), njegova žena Izeta (1951) i djeca Edina (1973) i Edin (1979).

I Malagići: Rašid (1947), njegova majka Haša (1926), žena Amira (1953) i djeca Elvir (1972) i Almir (1974).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.