Kako je danas saopćeno iz Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, optužnica je potvrđena protiv Stjepana Lazarevića zbog krivičnog djela primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, te protiv Memiša Hajdarevića, Almira Grebe i Muamera Selimovića zbog krivičnog djela davanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Na teret im se stavlja da su Hajdarević i Grebo 9. novembra prošle godine u Sarajevu, po prethodnom dogovoru sa Amelom Selimovićem, bratom policajca Muamera Selimovića, dogovorili sastanak sa Stjepanom Lazarevićem zvanim Đed i Braco u namjeri da ishode puštanje iz pritvora Muamera Selimovića, policijskog službenika MUP-a KS, tada osumnjičenog, kojem je trebao biti produžen pritvor, odnosno za kojeg je 8. novembra postupajuća tužiteljica zatražila produženje pritvora. 

Kako su naveli iz Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, Hajdarević i Grebo su dogovorili sastanak sa Lazarevićem "za kojeg su imali saznanja da je korištenjem svog društvenog i utjecajnog statusa već posredovao kod određenih nosilaca pravosudne funkcije da izvrše službenu radnju".

VEZANI TEKST - Za fingiranje saobraćajnih nesreća optužena 21 osoba, među njima četiri policajca MUP-a KS

Nakon toga su se Memiš Hajdarević, Almir Grebo i Amel Selimović i sastali sa Lazarevićem na području Istočnog Sarajeva i od njega su tražili da, korištenjem svog društvenog statusa i kao utjecajna osoba koja "uživa ugled i poštovanje građana na području Pala i Istočnog Sarajeva" te je u prijateljsko-poznaničkim vezama sa utjecajnim osobama iz mnogih profesionalnih zajednica, posreduje da službena osoba koja odlučuje o Selimovićevom pritvoru odluči da mu pritvor ne bude produžen. 

- Za šta su Stjepanu Lazareviću obećali novac, pa je Lazarević, u namjeri da za sebe pribavi novčanu korist, prihvatio obećanje novčane nagrade da svojim društvenim i utjecajnim statusom i korištenjem bliskih poznanstava sa raznim službenim osobama u pravosudnoj zajednici posreduje kod službene osobe kako bi Muamer Selimović bio pušten iz pritvora - navedeno je u saopćenju Tužilaštva KS.

Nakon toga je 15. novembra prošle godine Hajdarević, po uputi Amela Selimovića, iznos od 1.060 KM preuzeo od Muamera Selimovića i predao Lazareviću.

Iz Tužilaštva su saopćili da je Muamer Selimović "bio svjestan radnji koje su njegov brat, Memiš Hajdarević, Grebo Almir i Stjepan Lazarević, dok se on nalazio u pritvoru, poduzeli za njegov račun i uz njegovu saglasnost", kao i da je Hajdarević znao za šta je novac namijenjen.

- U optužnici je Tužilaštvo predložilo produženje mjere pritvora nakon potvrđivanja optužnice prema Lazarević Stjepanu, Hajdarević Memišu i Selimović Muameru zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela - navedeno je u saopćenju.