open-navfaktor-logo
search
Uhapšen na granici
Optužen za zločine u Brčkom: U Srbiji počelo suđenje Osmanu Osmanoviću
Osman Osmanović, koji je optužen za ratne zločine počinjene 1992. nad zatvorenicima u logoru u Gornjem Rahiću na području Brčkog u Bosni i Hercegovini, na početku suđenja u Beogradu izjasnio se da nije kriv.
02.06.2020. u 15:11
get url
text

Suđenje Osmanoviću započelo je pred Višim sudom u Beogradu u ponedjeljak, kada se optuženi izjasnio da nije kriv po optužbama za zlostavljanje civila i ratnih zarobljenika u logoru "Rasadnik" u Gornjem Rahiću na području Brčkog u Bosni i Hercegovini tokom ljeta 1992. godine.

Osmanovićev branilac Đorđe Dozet kazao je za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN) da je njegov branjenik "opširno govorio o navodima optužnice" i negirao da su počinjeni bilo kakvi zločini.

U optužnici stoji da je Osmanović bio pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), a kasnije i Armije Bosne i Hercegovine (ABiH).

Srbijansko tužilaštvo je ranije u svom saopćenju navelo da je Osmanović, "kao pripadnik HVO-a a kasnije ABiH, zajedno s više pripadnika svoje jedinice nanosio tjelesne povrede, mučio, zlostavljao i zastrašivao civile i zarobljene pripadnike Vojske Republike Srpske (VRS)".

Osmanović, koji ima državljanstvo Bosne i Hercegovine, uhapšen je u novembru 2019. na granici između Srbije i BiH, te je zadržan u pritvoru. BiH je zatražila njegovo izručenje, ali je Srbija to odbila.

Njegov drugi advokat Mirsad Crnovršanin prošle je godine tvrdio da nema osnova da Tužilaštvo za ratne zločine Srbije bude nadležno za provođenje istrage protiv Osmanovića, jer je on bosanskohercegovački državljanin koji je navodno počinio zločin u BiH, a jedini svjedok i žrtva takođe živi u Bosni i Hercegovini.

- Zločin koji je predmet istrage u Srbiji isti je kao i onaj koji se istražuje u Bosni, tako da su se stekli svi uslovi da se predmet protiv Osmana Osmanovića proslijedi Bosni i Hercegovini - rekao je Crnovršanin.

Suđenje se nastavlja 1. jula.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.