open-navfaktor-logo
search
Nedostupan bh. pravosuđu
Optužen za zločine nad bošnjačkim civilima u Mostaru: Predmet protiv Zlatana Mije Jelića ustupljen Hrvatskoj
Sud BiH je prihvatio prijedlog Državnog tužilaštva da se predmet protiv Zlatana Mije Jelića za zločine počinjene nad bošnjačkim civilima u Mostaru ustupi Hrvatskoj jer je nedostupan bosanskohercegovačkom pravosuđu, ali procedura ustupanja još traje, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
18.06.2020. u 10:17
get url
text

Iz Državnog suda su BIRN-u BiH rekli da je Tužilaštvo 18. oktobra 2019. godine dostavilo prijedlog za ustupanje krivičnog gonjenja Republici Hrvatskoj, jer je optuženi nedostupan organima gonjenja BiH.

- Nakon što je Tužilaštvo BiH po nalogu Suda od oštećenih uzelo izjave u povodu prijedloga za ustupanje krivičnog gonjenja Republici Hrvatskoj, Sud je prihvatio prijedlog Tužilaštva BiH, imajući u vidu da se optuženi tereti za krivična djela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom, te da optuženi ima državljanstvo Republike Hrvatske, gdje je i nastanjen - navedeno iz Suda.

Sud BiH je optužnicu protiv Jelića za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Mostara potvrdio 7. januara 2016. godine.

U optužnici Tužilaštva BiH se navodi da je Jelić u svojstvu zapovjednika Prve djelatne bojne Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), te zapovjednika Prve lakojurišne bojne Vojne policije HVO-a i zapovjednika odbrane Mostara koji je pod kontrolom imao sve jedinice na području tog grada, učestvovao u organiziranju i izvršenju širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva na području općine Mostar.

- Široki i sistematični napad usmjeren protiv bošnjačkog stanovništva vršen je u cilju realizacije strateških ciljeva hrvatskog naroda, i to: etničkim čišćenjem, protivpravnim lišenjem slobode muškaraca i zatvaranjem u zatvore i logore, izvođenjem muškaraca na prinudne radove na liniji fronta i u živi štit, te prisilnim progonom i premještanjem žena, djece i starih na teritoriju pod kontrolom Armije BiH u periodu od maja 1993. do početka marta 1994. godine - stoji u optužnici.

Kako su naveli iz Suda BiH, krajem januara ove godine u skladu sa Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, odnosno odredbom Sporazuma između BiH i Republike Hrvatske o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima, kao i Evropskom konvencijom o prenosu postupka u krivičnim stvarima upućena je zamolnica za preuzimanje krivičnog gonjenja nadležnom organu Republike Hrvatske.

- Republika Hrvatska nema krivično djelo zločini protiv čovječnosti tako da ona optužnice vraća u fazu istrage, pa iz tog razloga procedura ustupanja traje duže i nemamo još uvijek povratnu informaciju - saopćeno je iz Suda BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.