open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Optužen za silovanje u Miljevini: Draganu Janjiću sutra presuda za zločin protiv čovječnosti
Nepravomoćno osuđen na sedam godina zatvora jer je, prema toj presudi, kao pripadnik policije, u augustu 1992. u prostorijama Policijske stanice (PS) Miljevina udarao a potom silovao svjedokinju B-1
17.07.2019. u 11:01
get url
text

Izricanje presude u predmetu Dragan Janjić zakazano je za sutra, s početkom u 12 sati, u sudnici 8, najavljeno je iz Suda BiH.

Optužnica tereti optuženog Janjića za počinjenje krivičnog djela zločini protiv čovječnosti.

Vijeće Odjela I za ratne zločine Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine u krivičnom predmetu protiv optuženog Dragana Janjića, nakon održane sjednice vijeća navedenog odjeljenja, donijelo je presudu kojom je uvažilo žalbu branioca optuženog te je prvostepenu presudu od 12. oktobra 2018. godine ukinulo u osuđujućem dijelu i odredilo održavanje pretresa pred Apelacionim vijećem.

Žalba Tužilaštva BiH, izjavljena u odnosu na oslobađajući dio navedene presude, odbijena je kao neosnovana, pa je ista presuda u tom dijelu potvrđena.

Apelaciono vijeće državnog Suda donijet će sutra drugostepenu presudu Draganu Janjiću, nepravosnažno osuđenom na sedam godina zatvora za silovanje zaštićene svjedokinje. On je presudom iz oktobra prošle godine proglašen krivim da je, kao pripadnik policije, u augustu 1992. u prostorijama Policijske stanice (PS) Miljevina udarao a potom silovao svjedokinju B-1.

Apelaciono vijeće je potvrdilo dio presude kojim je oslobođen optužbe za nezakonito hapšenje više osoba bošnjačke nacionalnosti 1992. godine.

Tokom ove sedmice nastavljaju se suđenja za zločine počinjene u Vlasenici, Prijedoru, Kotor-Varoši, Trnovu, Prozoru, Lukavcu, Brčkom, Kalinoviku, Srebrenici, Rogatici, Zvorniku, Orašju, Bosanskom Novom, Vozući, Konjicu, Ilijašu i Višegradu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.