open-navfaktor-logo
search
Svirepo ubistvo
Optužen da je mladića ubo devet puta: Mandić tvrdi da nije kriv i da su mu prekršena ljudska prava
Dalibor Mandić (36), optužen za svirepo ubistvo Ariela Bogdanovića (28), koji je devet puta uboden nožem u decembru prošle godine u Banjoj Luci, danas je na ročištu za izjašnjenje o krivici u Okružnom sudu izjavio da je nezadovoljan svojom odbranom, te da su mu ugrožena zakonska i ljudska prava.
06.04.2023. u 12:32
get url
text

On je izbjegao da se eksplicitno izjasni o krivici, ali je kazao - "ovo djelo za koje se teretim da sam kriv, a nisam…", što je sudija za prethodno saslušanje Srđan Forca konstatovao kao negiranje krivice.

Ubistvo je počinjeno 2. decembra 2022. godine. Mandić je optužen da je oko 19.35 sati u ulici Bulevar srpske vojske u banjalučkom naselju Borik, pratio Bogdanovića u namjeri da ga ubije.

Dodaje se da dolaskom u blizinu studentskog centra "Kampus" stiže oštećenog, nakon čega ga je nožem ubo u gornji dio trupa.

Žrtva je počela da bježi, a Mandić trči za njim i stiže ga kod benzinske pumpe, gdje je Bogdanović pao na asfaltnu podlogu. Istaknuto je da ga je Mandić, dok je ovaj ležao, osam puta ubo u predjelu ramena, lica, vrata i grudnog koša.

- Usljed toga je kod oštećenog došlo do vanjskog i unutrašnjeg krvarenja sa posljedičnim iskrvarenjem, te je nastupila smrt. Osumnjičeni se tada dao u bjekstvo i napustio mjesto događaja - navodi se u optužnici.

Motivi nikada nisu precizirani, ali je poznato da su optuženi i žrtva radili zajedno u jednoj banjalučkoj IT firmi, a spekuliše se da je Mandić bio izopćen iz društva i radnog okruženja, zbog čega je navodno krivio Bogdanovića.

Na današnjem ročištu u Okružnom sudu Banja Luka, Mandić nije želio da potpiše nijedan dokument, uključujući i odluku o prethodnim prigovorima na optužnicu koje je uložila njegov branilac Vanja Lakić, kao ni zapisnik sa današnjeg ročišta.

On smatra da nisu bili ispunjeni zakonski uvjeti za ovo ročište.

- Advokatica od prvog susreta radi na moju štetu. Četiri mjeseca se nismo čuli jer mi se ne javlja na pozive. Poslao sam sudu četiri molbe za razrješenje branioca, ali mi niste odgovorili. Koji je razlog? Da li je možda pristrasnost? - rekao je Mandić.

Sudija Forca ga je još jednom uputio na njegova prava da, ukoliko je nezadovoljan odbranom, može angažovati advokata po svom izboru i da će, ukoliko izbjegava da se izjasni o krivici, sud konstatovati da se izjasnio da "nije kriv".

- Ja ne smatram da sam se izjasnio. Ja nemam advokata. Ona mene nije ni upoznala o mojim pravima. Ona nije moj advokat, sarađuje sa policijom. Moja izjava je potpisana pod pritiskom. Kršite Ustav RS-a i povelje o ljudskim pravima – naveo je Mandić i dodao da će se žaliti i OHR-u.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.