Optužnica za smrt Almase Bilkić: Ahmed staricu vezao selotejpom i ugušio jastukom

objavljeno: 07.03.2018. u 21:31

Kantonalni sud u Novom Travniku potvrdio je optužnicu protiv Ahmeda Imamovića, koju je protiv njega podiglo travničko Kantonalno tužilaštvo zbog razbojništva, koje zajedno sa troje saučesnika počinio u martu prošle godine u Gornjem Vakufu, a koje je rezultiralo smrću 70-godišnje Almase Bilkić.

Imamović se na teret stavlja da je zajedno sa Nedžadom Sarajlićem i Zikretom Sarajlićem, u namjeri da je opljačka, 11. marta prošle godine došao u Gornji Vakuf do kuće oštećene Bilkić. Na glavama su imali fantomke sa prorezima za oči, te su provalili u njenu kuću.

Tu su starici ljepljivom trakom vezali ruke i noge, a potom je Imamović uzeo jastuk i stavio joj ga na potiljak glave, te snažno s obje ruke pritiskao na tjeme, zbog čega se Bilkić ugušila. 

Imamović i Sarajlići su za to vrijeme ispremetali stvari u njenoj kući i pronašli oko 3.500 KM u apoenima od po 100 i 50 KM, dvije novčanice po 100 američkih dolara i 50 eura, te zlatni nakit u vidu slomljenog zlata, naušnica i prstenja bez kamena, koje su prisvojili.

- Napominjemo da je ovo Tužilaštvo podiglo optužnicu protiv osumnjičenih Nedžada Sarajlića i Zikreta Sarajlića za počinjeno krivično djelo razbojništvo, te osumnjičene Edite Ramić za poticanje razbojništva, za isti događaj. U toj optužnici Imamović nije bio obuhvaćen, s obzirom na to da se u tom trenutku nalazio u Kraljevini Holandiji, te je prema njemu pokrenut postupak ekstradicije u saradnji Ministarstva pravde Kraljevine Holandije i Ministarstva pravde BiH - kazali su iz Tužilaštva SBK.

Postupajući tužilac je u optužnici predložio produženje pritvora Imamoviću nakon potvrđivanja optužnice, zbog opasnosti od bjekstva, bojazni da bi mogao ometati krivični postupak utjecajem na saučesnike, te jer se radi o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora od 10 godina ili teža.

Bilkić je pronađena mrtva 13. marta u porodičnoj kući na području Gornje Mahale u Gornjem Vakufu, a prema tragovima nađenim u kući, odmah se posumnjalo na nasilnu smrt.

VEZANI TEKST - Bespomoćnu staricu ugušili u kući: Još nema optužnice u slučaju smrti Almase Bilkić

Radeći na rasvjetljavanju ovog slučaja, policija Srednjobosanskog kantona saslušala je 50 osoba kao potencijalnih svjedoka, a nad 32 osobe provedena je kriminalistička obrada, dok ih je 17 poligrafski ispitano. Izvršeni su i brojni pretresi i vještačenja, te je sve to početkom aprila dovelo do hapšenja Nedžada Sarajlića. On je tada ispitan u svojstvu osumnjičenog, te je u potpunosti priznao da je učestvovao u ovom krivičnom djelu.

Uloga Edite Ramić u ovom zločinu najviše šokirala stanovnike Gornjeg Vakufa i policijske istražitelje. Ona je ubicama otkrila da je Almasa korisnik strane penzije i da u kući drži novac i zlato. To je znala jer joj je ubijena starica bila tetka od majke.