open-navfaktor-logo
search
Španija
Optimizam i pesimizam: Tri scenarija za nastavak La Lige
U ovom trenutku niko precizno ne može reći kada će evropski fudbal biti nastavljen.
27.03.2020. u 17:18
get url
text

Epidemija koronavirusa ne jenjava, zbog čega su u opticaju različite varijante na koji način završiti aktuelne sezone.

- Najvažnije je okončati sezonu. Nije toliko važno kada će početi naredna. Ako se ova ne završi, klubovi ostaju bez 30 posto prihoda, evropski fudbal izgubio bi više od sedam milijardi eura i ovaj sport to ne može priuštiti - riječi su Jaumea Rouresa, španskog biznismena, medijskog mogula, najpoznatijeg kao predsjednika Mediapro, ugledne televizijske kompanije.

U Španiji su, piše Marca, na stolu tri plana za povratak na fudbalske terene, koja bi finansijski pogodovala klubovima.

Prvi je onaj da se liga nastavi sredinom maja i da traje do kraja juna, ili sredine jula. On je najviše optimističan od svih, a kako sada stvari stoje, najmanje vjerovatan. U La Ligi smatraju da je to izvodivo, da su klubovi spremni suočiti se s izazovima, da su igrači spremni igrati tri utakmice sedmično pa čak i bez navijača, ako je potrebno.

Druga varijanta je da prvenstvo traje čak i do augusta-septembra. S obzirom na to da nema Evropskog prvenstva, ovaj scneario je izvodiv, ali bi naredna sezona krenula sa zakašnjenjem.

Najradikalniji scenarij je da se liga nastavi u septembru, ali kako vrijeme odmiče, sve je realniji. Također bi tražio radikalne promjene u sezoni 2020/21.

U svakom slučaju, konačan sud dat će domaće vlasti, čiji stav je da fudbaleri i navijači ne dolaze u opasnost.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.