open-navfaktor-logo
search
Okolnosti se istražuju
Opskrba prekinuta: Eksplozija na plinovodu koji povezuje Litvaniju i Latviju
Plinovod koji povezuje Litvaniju i Latviju pogodila je eksplozija u petak navečer, saopćio je litvanski operater za prenos plina "Amber Grid", javlja Anadolija.
13.01.2023. u 20:07
get url
text

Eksplozija u sjevernom okrugu Pasvalys nije izazvala materijalnu štetu niti žrtve, navodi Amber Grid u saopćenju, dodajući da požar gase vatrogasne ekipe koje su odmah stigle na mjesto eksplozije.

Prijenosni sistem na tom području sastoji se od dva paralelna plinovoda, a prema prvim informacijama u jednom od njih došlo je do eksplozije, napominjući da drugi plinovod nije zahvatio požar.

- Opskrba plinom oštećenim plinovodom odmah je prekinuta, no potrošači okruga Pasvalys već se opskrbljuju plinom preko susjednog plinovoda - navodi se u saopćenju.

Plinovod na kojem je izbio požar služi za opskrbu plinom sjevernog dijela Litvanije i za transport plina u Latviju.

- Žalimo zbog ovog incidenta, odmah smo počeli istraživati okolnosti incidenta i osigurati opskrbu potrošača plinom. Trenutno su svi naši napori i napori nadležnih službi usmjereni na suzbijanje posljedica požara i osiguranje sigurnosti - rekao je Nemunas Biknius, izvršni direktor kompanije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.