Komemoracija piscu, pjesniku, književnom kritičaru i publicisti Mustafi Smajloviću, koji je preminuo 22. maja u Sarajevu u 66. godini, upriličena je danas u BZK "Preporod".

Na komemorativnoj sjednici od Smajlovića su se oprostili brojni njegovi prijatelji, članovi porodice i kolege. Predsjednik BZK "Preporod" Sanjin Kodrić rekao je da je Smajlović bio značajna pojava bh. književnog života.

On je podsjetio da je u aktuelnoj, recentnoj književnoj zbilji Smajlović kao autor bio prisutan prije svega kao pripovjedač, iako se u ranijim godinama bavio poezijom, ali i kao neko ko je poticao književni rad drugih te učestvovao u formiranju i promoviranju novih književnih imena.

Smajlovićev prijatelj i kolega Eset Muračević naveo je da su bh. književna i novinarska zajednica izgubile velikog čovjeka. Čovjeka koji je uvijek zračio optimizmom, davao savjete, podržavao druge, podsticao ih na stvaranje.

Mustafa Smajlović, komemoracija

Mustafa Smajlović je rođen 1953. godine u Lascima kod Višegrada. Bio je saradnik bosanskohercegovačkih listova i časopisa, urednik Večernjih novina, Jutarnjih novina, BH Dnevnika, Avazovog magazina...

Autor je devet zbirki pripovijedaka te urednik i recenzent više stotina zbirki poezije, publikacija i djela iz oblasti dokumentaristike. Bio je član Društva pisaca BiH, Udruženja bosanskih umjetnika i nekadašnjeg Saveza novinara BiH. Dženaza Mustafi Smajloviću bit će obavljena danas u 14 sati na Gradskom groblju Vlakovo u Sarajevu.