open-navfaktor-logo
search
Istraživanje
Oprez: Zbog ove navike svako će se udebljati
Nedavno je jedno istraživanje sna došlo do rezultata koji će nas natjerati da razmislimo u kakvim uvjetima spavamo i, eventualno, ih promijenimo
15.08.2019. u 09:18
get url
text

Postoje brojna istraživanja koja dokazuju koliko je dobar san bitan za zdravo tijelo, ali i duh. Često se istraživala i veza između dobrog sna te njegov utjecaj na našu težinu.

Nedavno je jedno istraživanje sna došlo do rezultata koji će nas natjerati da razmislimo u kakvim uvjetima spavamo i, eventualno, ih promijenimo. Jer kako ima jutarnjih navika koje nepovoljno utječu na težinu, tako ima i večernjih, pa i noćnih.

Istraživanje objavljeno u časopisu "JAMA Internal Medicine Journal" bilo je vrlo opsežno.

Naučnici su pratili gotovo 45.000 žena – i to ne samo njihove navike spavanja, nego i indeks tjelesne mase koji je bolji pokazatelj jesmo li mršavi, taman ili pretili od one stare formule da se od visine izražene u centimetrima oduzme brojka 110.

Jedno pitanje su naučnici smatrali posebno napetim: postoji li utjecaj na težinu ako spavamo uz umjetni izvor svjetla? Među te izvore spadaju televizor, noćna lampica ili neko drugo malo noćno svjetlo.

Naučnici su zaključili kako spavanje pred televizorom ili noćnim svjetlom povisuje indeks tjelesne mase za najmanje 10 posto. To naročito vrijedi za one koji navečer zaspe pred televizorom – tako štete svom snu, a posljedično i tijelu.

Vještačko svjetlo uništava naš prirodni ritam sna te tijelu šalje signale da uopće nije noć. Osim toga, plavo svijetlo ekrana sprječava proizvodnju melatonina, takozvanog hormona sna. Dakle, ubuduće budi odgovornija prema svom tijelu te prije spavanja kaži sama sebi: "Gasi svjetlo i laku noć!"

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.