Zbog nestabilnih vremenskih prlika mogući su nailasci na mokar i klizav kolovoz, pa se vozači pozivaju na pojačan oprez. Pažnja se skreće i na učestale sitnije odrone zemlje ili kamenja. 

Na svim dionicama savjetuje se oprezna vožnja, prilagođena uvjetima na putu.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, tokom dana saobraća se dvosmjerno od 05.00 do 21.00 sat. Od 21.00 do 00.30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00.30 do 05.00 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj - Šićki Brod -  Sarajevo i Žepče - Zavidovići - Olovo - Sarajevo.

Zbog sanacionih radova na magistralnom putu Kladanj - Olovo, tunel Karaula zatvoren je za saobraćaj, a vozila saobraćaju preko starog prevoja Karaula.

Sporije zbog radova saobraća se i na magistralnim putevima: Sarajevo - Trnovo (u mjestu Krupac), Srebrenik - Orašje (u tunelu Ormanica), Doljani - Metković (između graničnih prelaza) i Ključ - Bosanski Petrovac (na prevoju Lanište).

Zbog izvođenja završnih radova na asfaltiranju od 08.00 do 16.00 sati obustavlja se saobraćaj na regionalnom putu Bijele Vode - Šabići na Bjelašnici. Saobraćaj se za vrijeme obustave preusmjerava na alternativne pravce.

Na graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prijelaza Brčko - Gunja, saopćeno je iz IC BiHAMK-a.