open-navfaktor-logo
search
Prst u oko Zapadu
Oprečna mišljenja o posjeti Lavrova Srbiji: Traži se i uskraćivanje gostoprimstva, Rusi "obilježavaju teritoriju"
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov doputovat će u dvodnevnu posjetu Srbiji 6. i 7. juna, a njegova posjeta dolazi u vrijeme pritisaka zapadnih zemalja i Evropske unije na Srbiju da se pridruži sankcijama međunarodne zajednice Rusiji.
03.06.2022. u 14:53
get url
text

Lavrov će se u Beogradu, kako je najavila glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova na brifingu za medije, sastati s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ministrom vanjskih poslova Nikolom Selakovićem, predsjednikom Skupštine i srpskim patrijarhom.

Planirano je da teme razgovora sa srbijanskim dužnosnicima budu politička i ekonomska saradnja Rusije i Srbije, te "druga aktuelna pitanja međunarodne politike".

Beogradske provladine "Večernje novosti" navode da se očekuju razgovori o svim gorućim temama, od događanja u Ukrajini i pozicije Srbije prema toj krizi, do "situacije u regiji i ekonomske saradnje u svjetlu sankcija koje je Zapad uveo Moskvi".

Lavrov bi, prema saznanjima "Večernjih novosti", trebao prisustvovati i prijemu u povodu Dana Rusije, koji će 7. juna organizirati Ambasada Rusije u Beogradu.

Jedina u Evropi Srbija uz Bjelorusiju s počastima ugošćuje ruske dužnosnike

U međuvremenu su pojedine opozicione stranke i pokreti poručili da je posjeta Lavrova Beogradu neprihvatljiva u vrijeme ruske invazije na Ukrajinu.

- Svečani doček Lavrova u Beogradu neprihvatljiv je jer se na taj način Srbija postavlja kao jedina država u Evropi, uz Bjelorusiju, u kojoj se ruski dužnosnici ugošćuju s počastima - istaknuo je u saopćenju Pokret slobodnih građana Srbije.

- Imajući u vidu deklarativnu podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine i jasno iskazano stajalište o neprihvatljivosti njegovog vojnog ugrožavanja, ovim potezom Srbija šalje nejasne i politički proturječne poruke međunarodnoj javnosti, ali i unosi dodatnu neizvjesnost kod građana Srbije - ocijenio je PSG.

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je od vlasti Srbije i njenog predsjednika Aleksandra Vučića da uskrati gostoprimstvo i otkaže najavljenu posjetu ruskog šefa diplomatije.

- Neprihvatljivo je ugostiti jednog od glavnih protagonista agresivne politike Putinovog režima, koja je postala glavnom prijetnjom evropskom i svjetskom miru - istaknuto je u saopćenju LSV-a uz ocjenu da bi ta posjeta veoma otežala političku poziciju Srbije koja se izlaže riziku da tim potezom bude izolirana.

Da se dolazak ruskog šefa diplomatije u Beograd, s obzirom na trenutne okolnosti, značajno razlikuje u odnosu na prethodne njegove dolaske, potvrdio je u četvrtak i srbijanski predsjednik u Bratislavi, ocijenivši kako se situacija uz posjetu Lavrova značajno komplicira.

- Komplicira se, svakako se komplicira... Nisam još spreman govoriti o tome, ali da - komplicira se, pitanje je kako će doći… vidjet ćemo - citirao je list "Danas" Vučićevu izjavu novinarima tokom foruma GLOBSEC u Bratislavi.

Obilježavanje teritorije i pritisci na Srbiju iza zastora

Direktor nevladine organizacije Centar za regionalizam Aleksandar Popov ocijenio je za beogradski Blic da je posjeta praktički prst u oko Zapadu.

- Rusi ovim posjetom žele poručiti: "Ovo je naše interesno područje" i da na svoj način pokušaju "obilježiti teritoriju" - rekao je Popov, uvjeren da se "pritisci na Srbiji održavaju iza zastora", te da će ih ova situacija dodatno pojačati.

Istovremeno, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko kaže da će Srbija eventualno uvesti reducirane sankcije Rusiji, možda čak i u dogovoru sa Moskvom, kojoj je potreban ovaj kanal komunikacije sa Zapadom.

VEZANI TEKST - Vučić kaže da se komplikuje posjeta, a Moskva tvrdi da će Lavrov boraviti u Srbiji dva dana

Biserko je agenciji FoNet rekla kako je važno da Srbija u ovom prelomnom historijskom trenutku zauzme stranu kao Jugoslavija 1948.godine u vrijeme rezolucije Informbiroa.

Radio Slobodna Evropa (RFE) podsjetio je danas da se ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, uz predsednika Vladimira Putina, našao na listi sankcija zapadnih zemalja, pa u Evropi može putovati u samo četiri zemlje - Bjelorusiju, Moldaviju, Srbiju i BiH.

Lavrov zbog ruske invazije na Ukrajinu nije dobrodošao u najvećem broju država Evrope, a izvan evropskog kontineta putovanja mu nisu dopuštena u Sjedinjene Američke Države, Kanadu, Australiju i Novi Zeland, podsjeća RSE, prenosi Hina. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.