open-navfaktor-logo
search
Zasjedala Komisija
Oprečna mišljenja o budžetu institucija BiH i odgađanju lokalnih izbora
Članovi Komisije za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH danas su nakon sjednice u Sarajevu iznijeli oprečna mišljenja o usvajanju budžeta institucija BiH i opravdanosti odgađanja loklanih izbora. 
26.05.2020. u 14:33
get url
text

Dušanka Majkić iz SNSD-a izjavila je da neusvajanje budžeta institucija BiH nije jedini razlog zašto su izbori odgođeni, jer smatra da imamo i "nelegalne članove" Centralne izborne komisije (CIK).

Istakla je da taj budžet mora biti izraz volje onih koji ga usvajaju i da oko tako važnog dokumenta mora postojati konsenzus.

- Prije je bilo nezamislivo da u CIK-u budu imanovani kadrovi direktno iz najužeg rukovodstva neke stranke koji se ne pridržavaju Izbornog zakona. Eventualna "mostarizacija" Bosne i Hercegovine bi predstavljala problem sa nesagledivim posljedicama - navela je Majkić.

Amir Fazlić iz SDA naglasio je da je usvajanje budžeta institucija BiH prioritet zbog svih obaveza koje zemlja ima, ali i da bi prekinuli dileme oko održavanja izbora. 

- Mi u SDA smatramo da budžet treba usvojiti što prije jer dilema oko izbora i drugih obaveza ne smije biti. Postoje stranke koje opstruiraju usvajanje budžeta, a deklarativno se zalažu za održavanje izbora - kazao je Fazlić.

Dodao je da treba sačekati presudu Ustavnog suda zbog odgađanja izbora, iako smatra da je CIK sve odluke donio po zakonu. 

Lidija Bradara iz HDZ-a podsjetila je da je budžet institucija BiH bio pripremljen još krajem 2019. i da su predstavnici HDZ-a bili spremni da ga podrže u Vijeću ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH. 

Potcrtala je da CIK mogao po zakonu odgoditi izbore, ali da će o tome će svoj sud dati pravosudne institucije. 

Bradara je poručila da zadaća CIK-a nije da se bavi novcem nego da provodi Izborni zakon.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.