open-navfaktor-logo
search
Oglasio se na Twitteru
Opoziv američkog predsjednika: Trump želi hitno suđenje u Senatu
Predstavnički dom američkog Kongresa u srijedu je izglasao opoziv Donalda Trumpa, međutim da bi američki predsjednik bio smijenjen, potrebno je suđenje u Senatu, koje je zakazano za iduću godinu
20.12.2019. u 11:35
get url
text

Američki predsjednik Donald Trump zatražio je hitno suđenje o njegovom opozivu u Senatu, uslijed spora među demokratima i republikancima o tome kada bi ono trebalo početi.

Predstavnički dom američkog Kongresa u srijedu je izglasao opoziv Donalda Trumpa, međutim da bi američki predsjednik bio smijenjen, potrebno je suđenje u Senatu, koje je zakazano za iduću godinu.

Demokrate su odbile hitan postupak tvrdeći da Senat, u kojem većinu čine republikanci, odbija svjedoke i tvrde da neće održati pošteno suđenje.

Trump je na društvenoj mreži Twitter optužio demokrate da ne žele hitno suđenje jer nemaju nikakvih dokaza.

- Dakle, nakon što mi demokrate nisu omogućile uredan postupak u Domu, s advokatima, svjedocima, oni sada žele reći Senatu kako da vodi suđenje. Zapravo, nemaju nikakvih dokaza i neće se čak ni pojaviti. Želim hitno suđenje - poručio je Trump, prenosi BBC.

Glasanju u Predstavničkom domu, nad kojim kontrolu imaju demokrate, prethodila je tromjesečna istraga optužbi o tome da je Trump vršio pritisak na Ukrajinu da istraži njegove političke rivale i uskratio američku sigurnosnu pomoć i sastanak Bijele kuće. Istraga je dovela do optužbi po dva osnova - za zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa.

Procedura opoziva američkog predsjednika pokrenuta je samo dva puta otkako je donesen Ustav SAD-a. Predsjednici Andrew Johnson (1868) i Bill Clinton (1998) oslobođeni su optužbi u Senatu, dok je Richard Nixson (1974) odstupio s dužnosti prije nego što je opozvan. Trump je treći američki predsjednik koji se suočava s procedurom opoziva u Senatu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.