Ukoliko predsjedavajući to ne uradi, zastupnici SDP-a, Naše stranke, Naroda i pravde, Nezavisnog bloka, A-SDA i PDA će prema Poslovniku sa stručnim službama zakazati sjednicu.  

- Ova sjednica je otkazana zato što federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić nije u stanju od kantonalnih ministarstava da pokupi sve potrebne relevantne informacije u vezi prve tačke dnevnog reda, koju mi nismo ni tražili. Mi zahtijevamo održavanje ove sjednice kako bi se razmotrilo stanje na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. Ima puno problema na KCUS-u, a ne sjećam se kao zastupnik da je išta u vezi ovog centra bilo na sjednici Parlamenta. Poznato je da je Federacija osnivač, pored ostalih, KCUS-a i jedan od najvećih finansijera - rekao je predsjednik Kluba SDP-a BiH Damir Mašić.

Nakon pres-konferencije predsjedavajući Mirsad Zaimović rekao je da zastupnici opozicije ne mogu zakazati sjednicu jer je on to već uradio, te je potvrdio da je sjednica samo prolongirana.

- Oni mogu praviti političke predstave na nekom drugom nivou. Ali, u okviru sjednice mislim da nemaju poslovničko pravo da to urade. Dakle, raspravljat ćemo o stanju u zdravstvu, u svim kliničkim centrima i zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH, te kada se steknu uvjeti da svi zastupnici koji budu učestvovali u raspravi imaju materijal na bazi kojeg će imati interes da učestvuju, sjednica će biti zakazana - rekao je Zaimović.

VEZANI TEKST - Ove bolnice i domovi zdravlja duguju milione za poreze i doprinose u FBiH

Poručio je da je sjednica odgođena, a ne da je "odbijeno da se ona održi".

Podsjećamo, Federalno ministarstvo zdravstva predložilo je prolongiranje sjednice jer nije u stanju prikupiti i dostaviti tražene informacije budući da se sva izvješća o radu zdravstvenih ustanova i zavoda zdravstvenog osiguranja za 2019. godinu usvajaju do kraja februara.

Novi termin bit će utvrđen nakon što Vlada FBiH i Federalno ministarstvo zdravstva dostave sve materijale relevantne za raspravu.