open-navfaktor-logo
search
Politički diletantizam
Opozicija u RS-u pokazuje zašto je opozicija: Poslali bi ANP, ali ne smiju zbog Dodika
Uzimajući u obzir činjenicu da aktuelni saziv Vijeća ministara BiH ima iste ovlasti koje je imao 2018, 2017. ili 2016. godine, što u potpunosti demantira tezu o postojanju "tehničkog mandata", evidentno je da je ponašanje SDS-a i PDP-a zapravo u potpunosti uvjetovano stavovima Milorada Dodika, odnosno "strahom" od reakcije šefa SNSD-a
11.10.2019. u 14:18
get url
text

Opozicija u entitetu RS svakodnevno demonstrira zašto je zapravo opozicija, a ne vlast. Da političko djelovanje predstavnika te opozicije uvjetuje šef pozicije Milorad Dodik, a ne njihovi politički stavovi ili interesi građana RS-a, potvrdio je još jednom počasni predsjednik PDP-a i bivši član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

On smatra da Godišnji nacionalni program (ANP) treba poslati u Brisel, ali da to ne trebaju uraditi kadrovi SDS-a i PDP-a u Vijeću ministara BiH.

- Zašto bi ministri u tehničkom mandatu to radili kada su u tehničkom mandatu – kazao je Ivanić za N1.

Uzimajući u obzir činjenicu da aktuelni saziv Vijeća ministara BiH ima iste ovlasti koje je imao 2018, 2017. ili 2016. godine, što u potpunosti demantira tezu o postojanju "tehničkog mandata", evidentno je da je ponašanje SDS-a i PDP-a zapravo u potpunosti uvjetovano stavovima Milorada Dodika, odnosno "strahom" od reakcije šefa SNSD-a.

Ukoliko, primjera radi, "tehnički mandat" ne ograničava prostor ministru vanjskih poslova Igoru Crnadku (PDP) za akumuliranje kilometraže obilascima svjetskih destinacija u ime države BiH, ne postoji prepreka da te ovlasti primijeni i na izjašnjavanje o usvajanju i slanju ANP-a. Jedina prepreka je podređenost političkog djelovanja eventualnim reakcijama SNSD-a.

U PDP-u, sudeći prema izjavama zvaničnika te stranke, adekvatno razumijevaju pitanje ANP-a, koje predstavlja podizanje stepena saradnje sa NATO-om, ali ne znači po automatizmu i članstvo u toj Alijansi. Međutim, po pitanju NATO integracija, odnosno članstva u Alijansi, ne postoji apsolutno nikakva razlika između Mladena Ivanića, Milorada Dodika, PDP-a, SNSD-a ili neke druge političke opcije sa sjedištem u entitetu RS.

- Moj uvjet koji bih postavio i za koji sam siguran da bih ga dobio, bi bio da članstva nema dok ne budu sve države u regionu u NATO-u – objasnio je Ivanić.

To u prijevodu znači da se Ivanić, baš kao i Dodik, zalaže da se vanjska politika BiH po pitanju NATO integracija ne vodi u Predsjedništvu BiH u Sarajevu, ili bilo gdje u BiH, već u Beogradu, te da se interesi države BiH trebaju podrediti interesima susjedne Srbije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.