open-navfaktor-logo
search
U toku sjednica
Opozicija u RS-u o zakonu o nepokretnoj imovini: Ispoštovana odluka Ustavnog suda BiH
Na dnevnom redu posebne sjednice Narodne skupštine RS-a, koja je počela danas u Banjoj Luci, je Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti, po hitnom postupku.
27.12.2022. u 13:25
get url
text

Ranije usvojeni zakon suspendovao je u aprilu visoki predstavnik Christian Schmidt, a Ustavni sud Bosne i Hercegovine ga je u septembru stavio van snage.

Šef Kluba zastupnika SDS-a Vukota Govedarica je rekao da, ako se pogledaju nametnuti zakoni koje je donosio bivši visoki predstavnik Paddy Ashdown 2005. i 2006. godine, ovaj zakon je prepisan iz odredbi koje su nametane.

- Ako ovaj zakon bude usvojen u ovoj formi, prihvata se odluka Ustavnog suda BiH i nametnuti zakoni Ashdowna o državnoj imovini. On je vrednovao imovinu koja je upisana u evidenciju do 31.12.1991. godine kao državnu imovinu, a to je imovina koje je bila u sukcesiji, koju je izgradila BiH i imovina RS-a za koju mi tvrdimo da je njena imovina. Riječ je o poljoprivrednom zemljištu, šumama, a ovim zakonom se prihvata to sve. Sve posebne sjednice koje se tiču nacionalnih interesa su klasična prevara i manipulacija – izjavio je Govedarica.

Šef kluba zastupnika PDP-a Igor Crnadak je ocijenio da su preskočeni svi drugi zakoni koji su najavljivani – zakon o vojsci, indirektnim porezima, VSTV-u, a koje je Vlada RS-a trebala donijeti u skladu sa ranijim zaključcima NSRS-a.

- Posebno smo sumnjičavi prema ovom zakonu koji je sada na dnevnom redu jer ga podržava bošnjačka komponenta vlasti. Neke su se stvari, u odnosu na stari prijedlog, ozbiljno promijenile. Mnogo je stvari koje su sumnjive – kazao je Crnadak.

Šef kluba "Za pravdu i red" Nebojša Vukanović je rekao da će oni insistirati da se poštuju raniji skupštinski zaključci.

- Neka velike srbende i patriote, jer mi smo izdajnici, donesu zakon o vojsci RS-a i imovini da žurno, što bi rekao njegov partner Dragan Čović, ispunjavamo ono što smo obećali a to je povratak izvornih nadležnosti. Ako ne žele, neka kapituliraju. Vjerujem da će me na ovoj tački ponovo izbaciti iz sale, jer im neće odgovarati diskusija – rekao je Vukanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.