- Bilo bi dobro da se taj sastanak održi i da nakon njega Hrvatska ima jedinstvenu vanjsku politiku - izjavio je zastupnik SDP-a Arsen Bauk, prenosi Hina.

Predsjednik je predložio sastanak zbog BiH, a ostavio je otvorenu mogućnost da se na toj sjednici raspravi i ono što je tražio premijer, rekao je Bauk. Nije želio ulaziti u ocjenu je li sjednica VNS-a trebala biti sazvana ranije na temu rata u Ukrajini i pada drona na Zagreb.

- Predsjednik je jasno izložio svoje stavove i nemam šta tome dodati, ne bih ta tri događaja uspoređivao - kazao je.

Bauk je ocijenio da stajališta Milanovića i Plenkovića oko BiH nisu suprotstavljena jer se obojica zalažu za promjenu izbornog zakona i promjenu položaja Hrvata, a jedina razlika je u metodama dolaska do tog cilja.

- I jednom i drugom raste rejting zbog svađe, tako da ne vjerujem da će uskoro prestati - smatra Bauk.

- Sjednica VNS-a mora se sazvati jer je pitanje Hrvata u BiH naše najvažnije nacionalno pitanje. U vezi rata u Ukrajini svi politički akteri u državi imaju identičan stav i oko toga nema nikakvih dvojbi, ali ima dvojbi oko toga kako neko misli pomoći Hrvatima u BiH - poručuje predsjednik Mosta Božo Petrov.

Petrov kaže kako bi volio da "kao što smo jasno stali na stranu Ukrajine, na isti način stanemo bespogovorno uz Hrvate u BiH i imamo jasan politički stav o pomoći Hrvatske njima".

Željko Sačić (Hrvatski suverenisti) inicijativu za sjednicu VNS-a ocijenio je dobrodošlom nakon dvomjesečne šutnje.

- Vrlo je važno za hrvatski narod i nacionalne interese da dva ključna čovjeka razgovaraju i donesu službene stavove o BiH, ratu u Ukrajini i proširenju NATO-a, da se ne brukamo po svijetu - kazao je Sačić.

I Ivan Penava (DP) pozdravlja sazivanje sjednice, jer "dva brda" trebaju razgovarati, sarađivati i kreirati određene politike.

- To im je dužnost, kakvo god imali mišljenje jedan o drugome, tu su zbog građana, a ne samih sebe - naveo je Penava.

Milanović se dosad oglušivao na premijerov poziv za sjednicom VNS-a zbog ruske agresije na Ukrajinu, da bi u srijedu poslao poziv za sazivanjem sjednice zbog situacije u BiH.