open-navfaktor-logo
search
Dali rok od 15 dana
Opozicija u NSRS-u: Uključite BNTV u digitalni sistem ili imate protest ispred RTRS-a
Ukoliko u roku od 15 dana RTRS ne uključi BNTV u digitalni sistem MUKS-a, kao što su to učinili i sa ATV-om, organizovat ćemo protest pred zgradom RTRS-a, poručili su danas predstavnici klubova zastupnika SDS-a, PDP-a, DNS-a i zastupničke grupe SPS-a.
07.10.2021. u 14:45
get url
text

Oni su zajednički pismeni zahtjev o ovome uputili direktoru Regulatorne agencije za komunikacije BiH, članovima Vijeća ove agencije i direktoru Radio-televizije RS-a.

Oni su također zatražili da u roku od 30 dana u digitalni MUKS na lokacijama Banja Luka, Mostar i Sarajevo budu uključene sve TV stanice koje u narednim danima ostaju bez analognog signala.

- Suština našeg obraćanja je da se BNTV omogući uključenje na isti sistem kako bi praćenje njihovog programa bilo dostupno svim građanima RS-a. Tehnički kapacitet za to postoji i naš zahtjev je opravdan jer to traže i građani RS-a koji su ostali bez signala BN-a, ali i drugih televizija - poručio je Miladin Stanić, šef Kluba zastupnika SDS-a u NSRS-u.

On je dodao da nakon protesta održanih drugog oktobra režim stoji mnogo labavije.

- Oni su sada na klimavim nogama. Pored toga što kradu, na svjetlost dana su isplivale ružne neprimjerene stvari rukovodilaca SNSD-a - rekao je Stanić.

Narodni zastupnik Nebojša Vukanović je rekao da je obaveza da sve televizije dobiju signal i da neće odustati od pokušaja vraćanja signala BNTV-a i bilo koje druge televizije.

– Ne radi se ni o kakvoj borbi za nečiji interes već se radi o borbi protiv diskriminacije. Dobili su opremu na korištenje od Vijeća ministara i nisu je oni kupili. Zato je njihova obaveza da daju svim komercijalnim televizijama, koje su je ranije koristile i koje ispunjavaju uvjete da uz naknadu koriste MUKS i emituju digitalni signal - rekao je Vukanović.

Šef Kluba DNS-a u NSRS-u Duško Ivić je rekao da će DNS istrajati u zahtjevima protiv medijskog mraka i kontrole medija od vlasti u bh. entitetu RS.

Nadležne je pozvao da podnesu ostavke i poručio da poslije afera i hapšenja ova vlada više nema legitimitet.

- Vrijeme je da podnese ostavku, ne samo Vlada već i ministar zdravlja. Ovih dana vidimo neke spinovane informacije u vezi s nabavkom kisika, samo zato što su kisik nabavljale firme koje nisu imale papire za to - poručio je Ivić, saopćio je SDS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.