open-navfaktor-logo
search
Uoči Skupštine KS
Opozicija se obrušila na rukovodstvo ViK-a, Čelik tvrdi: To su lažne optužbe
Procedura imenovanja direktorice Azre Muzur je zakonita, kaže šef Kluba SDA u Skupštini KS
05.09.2018. u 22:21
get url
text

Zastupnica SDP-a u Skupštini Kantona Sarajevo Segmedina Srna-Bajramović kazala je danas na pres konferenciji da je kantonalna vlada uputila Prijedlog Zakona o policijskim službenicima u proceduru bez da je ispoštovala dogovor sa Sindikatom policije u vezi uvjeta penzionisanja koji su usvojeni u Parlamentu Federacije BiH.

Politički direktor SDP-a Damir Mašić navodi da su javna preduzeća u KS u potpunosti postala stranačka, a Kantonalno javno komunalno preduzeće Vodovod i kanalizacija, kako kaže Mašić, najdrastičniji je primjer.

- To preduzeće godinama posluje sa višemilionskim gubitkom. Imamo nezvaničan podatak da je tadašnja v.d. direktorica Azra Muzur u posljednjih godinu dana zaposlila više od 150 radnika - kazao je Mašić.

Naglasio da je prije dva dana objavljena informacija da je Azra Muzur izabrana za direktoricu ViK-a, te da niko iz tog preduzeća nije demantovao tu informaciju.

- Procedura njenog imenovanja je potpuno nezakonita. Muzur je kandidat Stranke demokratske akcije za Skupštinu KS. Prema Zakonu, to je nespojivo, nedozvoljeno i nezakonito - dodao je Mašić.

ViK treba da počne realizaciju obnove vodovodne mreže kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 50 miliona, a Mašić tvrdi da će taj kredit vraćati građani Sarajeva.

- Taj novac je već raspoređen na podobne firme i Azra Muzur je očigledno operativac koji to treba provesti – ustvrdio je politički direktor SDP-a.

Mirza Čelik, šef Kluba SDA u Skupštini KS, kazao je za Faktor da zastupnici SDP-a na sutrašnjoj sjednici Skupštine imaju priliku da pitaju sve što ih interesuje. Čelik kaže kako su tvrdnje koje je iznio Mašić neistinite, te da ne zna zašto se politički direktor SDP-a uopće bavi temom kantonalnih javnih preduzeća jer on nije zastupnik u Skupštini KS.

- Skupština sutra razmatra izvještaje poslovanja javnih preduzeća iz 2017. godine. Azra Muzur je te godine na dužnosti v.d. direktorice ViK-a bila tek dva mjeseca. O njenom radu možemo raspravljati tek 2019. godine. Muzur je prije nekoliko dana na zakonit način imenovanja za direktoricu ViK-a. To je uradio Nadzorni odbor ViK-a i imenovana je u skladu sa Zakonom o javnim preduzećima – kaže Čelik.

Šefu Kluba SDA nije jasno zašto se sada pominje Azra Muzur jer je ona redovno prisustvovala sjednicama Skupštine i odgovarala na sva pitanja zastupnika, uključujući i ona koja su joj postavljali zastupnici SDP-a. 

- Nikada se nije pravio problem, niti su zastupnici u Skupštini KS polemisali oko bilo koje javne nabavke koju je izvršio ViK. Javna komunalna preduzeća sve bolje posluju i neka od njih imaju i dobit. Skoro u svakom preduzeću smanjen je broj zaposlenih, a sve se to može provjeriti na sjednici zakazanoj za sutra – zaključio je Čelik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.