open-navfaktor-logo
search
Dostavili i dokaze
Opozicija predala žalbu CIK-u: Traže da se ponište izbori za predsjednika RS-a
Lideri stranaka opozicije iz entiteta Republika Srpska i kandidatkinja za predsjednicu RS-a Jelena Trivić, predali su danas žalbu Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) Bosne i Hercegovine.
29.10.2022. u 16:34
get url
text

- Nema odustajanja, nastavljamo borbu za istinu i pravdu. Desila se organizirana krađa i mi smo predali izbornu žalbu CIK-u i Apelacionom vijeću Suda BiH. Predlažemo CIK-u da našu žalbu ocijeni i donese da se utvrđuje da je došlo do nepravilnosti te se poništavaju izbori za predsjednika RS-a u roku od 14 dana od donošenja odluke - rekao je predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović.

Žalbu su predali PDP, Srpska demokratska stranka (SDS) i Lista za pravdu i red Nebojše Vukanovića, a prema Borenovićevim riječima, uz žalbu su dostavili neosporne činjenice, koje su neoborive sa 117 tačaka i sa stotinama priloga.

- Sada je na potezu CIK da donese odluku najranije za tri, najkasnije pet dana, a ukoliko ne, onda je proslijeđuju Apelacionom odjelu Suda BiH koji ima rok od 72 sata da odluči - rekao je Borenović.

{$galerijaFotografija}

Jelena Trivić istakla je da je minimalno 20 zastupnika u Narodnu skupštinu RS-a ušlo izbornim inženjeringom.

- Dobar dio dokaza se odnosi na sjednicu CIK-a. Gospodin Arnautović (Suad, predsjednik CIK-a op.a.) je sinoć ličio na falsificirani glasački listić. Ako se do brojeva došlo na nelagalan način onda su sabrani nelegalni podaci. Do podataka se došlo na neustavan način. Zašto nismo dobili podatke s kontrolnog brojanja - rekla je, između ostalog, Jelena Trivić, kandidatkinja opozicije za predsjednicu RS-a.

Ona je istakla da će se na ovaj način ubiti "povjerenje u državu".

- Sada se pojavljuju nule i tamo gdje nisu bile, nakon kontrolnog brojanja. Ima instanci i nakon CIK-a - zaključila je Trivić.

Nebojša Vukanović rekao je da ne vjeruje institucijama koje su "zarobljene".

- Ne očekujem pozitivan rezultat, a moja leđa su spremna za pendrek. Ovo zahtijeva otpor i spreman sam i da budem uhapšen. Zanimljiva je šutnja Delegacije Evropske unije i Ambasade Njemačke, jer dobar dio odgovornosti je i na strancima - rekao je Vukanović.

Vukota Govedarica iz SDS-a rekao je da je BiH "protektorat međunarodne zajednice".

- Zemlja je višestruko okovana kriminalom i korupcijom i iluzija je da CIK bude nezavisan. Očekivao sam da će ti ljudi odraditi posao i pokazati kako se bori protiv kriminala i korupcije. Zašto nema izvještaja iz centra za brojanje? Ne vjerujem da će žalba biti prihvaćena, ali Apelaciono vijeće Suda BiH je više puta preinačilo odluku CIK-a - rekao je Govedarica.

Dok su se predstavnici opozicije iz RS-a obraćali medijima, neko je od okupljenih pogođen kamenom, ali nisu pojasnili kako se to dogodilo i ko je odgovoran. 

 

Press, RS, CIK, opozicija, 29.10.2022
1 od 12
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.