open-navfaktor-logo
search
Crna Gora
Opozicija bojkotovala rad Skupštine, odgođeno saslušanje ministra vanjskih poslova
Odbor za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore nije danas održao kontrolno saslušanje ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića jer su zastupnici opozicije bojkotovali rad Odbora.  
30.12.2020. u 13:26
get url
text

Na dnevnom redu sjednice bilo je planirano kontrolno saslušanje ministra Radulovića povodom odluke da opozove sedam ambasadora Crne Gore.

Inicijativu za kontrolno saslušanje podnijeli su opozicioni zastupnici Andrija Nikolić, Aleksandra Vuković, Predrag Bošković, Nikola Janović, Boris Mugoša i Ervin Ibrahimović. Oni se danas nisu pojavili na sjednici, pa je Odbor odlučio da ne dođe do saslušanja ministra Radulovića.

Predsjednik Odbora Miodrag Lekić kazao je da Odbor neće raditi u interesu stranke, već javnom. Istakao je da će politiku sprovoditi na osnovu načela Ustava. Zastupnik Vladimir Joković rekao je da nema svrhe raspravljati o opozivu ambasadora, ako tu nisu prisutni predlagači.

Novi ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović donio je odluku o opozivu sedam crnogorskih ambasadora, uz obrazloženje da to čini jer su narušili ugled Crne Gore.

Vlada je donijela odluku da opozove ambasadore Darka Pajovića (Kina), Miodraga Vlahovića (Vatikan), Obrada Stanišića (Bosna i Hercegovina), Sanje Vlahović (Italija), Vere Kuliš (Njemačka), Tarzana Miloševića (Srbija) i Dušanke Jeknić (Ujedinjeni Arapski Emirati). Premijer Zdravko Krivokapić je ranije kazao da je osnovni kriterij bio povlačenje nekarijernih diplomata i onih koji su "nekorektnim djelovanjem u posljednja tri mjeseca nanijeli štetu Crnoj Gori".

Krivokapić je naveo da diplomata mora prevashodno da zastupa državu, a ne neku partiju ili interesnu grupu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.