Na londonskom tržištu cijena barela je prošle sedmice porasla 0,6 posto, na 68,70 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,7 posto, na 65,37 dolara.

Podršku cijenama pružile su procjene o jačanju potražnje, s obzirom na to da se najveće svjetske privrede oporavljaju od koronakrize, a aktivnosti postepeno normaliziraju.

Tako je prošle sedmice Međunarodna agencija za energiju (IEA) poručila da će potražnja za naftom premašiti proizvodnju najvećih proizvođača.

- Očekivani rast ponude do kraja ove godine nije ni blizu naše procjene znatno veće potražnje nakon drugog tromjesečja - saopćila je IEA.

I Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) ističe snažan oporavak potražnje u ovoj godini, predviđajući da će rast u Kini i SAD-u premašiti utjecaj krize zbog koronavirusa u Indiji.

- Očekivanje da će se privreda i potražnja brzo oporaviti pomoglo je cijeni na londonskom tržištu", rekao je analitičar Commerzbanke Carsten Fritsch.

Prepreku snažnijem rastu cijena predstavlja, pak, zdravstvena kriza u Indiji, trećem najvećem potrošaču nafte u svijetu, gdje se bilježe rekordni brojevi novih slučajeva zaraženih i umrlih od koronavirusa.

Trgovci su prošle sedmice pratili i obnovu rada cjevovoda Colonial Pipelinea u SAD-u nakon hakerskog napada prethodnog vikenda.

Colonial Pipeline objavio je u petak da je ponovo pokrenuo cijeli sistem cjevovoda i počeo sa isporukama na svim tržištima.