Općina Centar: Zašto se ukida parking ispred Pozorišta mladih

objavljeno: 02.02.2018. u 11:03

Općina Centar podržava inicijativu da se ispred Pozorišta mladih uredi Trg kulture - Jurislav Korenić.

Načelnik Nedžad Ajnadžić podržao je inicijativu da se ispred sarajevskog Pozorišta mladih umjesto parkinga ponovo uspostavi trg koji će se zvati Trg kulture Jurislav Korenić.

Inicijativa će biti upućena Općinskom vijeću u redovnu proceduru tokom koje će biti održana i javna rasprava na zboru građana Mjesne zajednice "Trg oslobođenja-Centar". Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar će uputiti zahtjev Ministarstvu saobraćaja Kantona Sarajevo i javnom komunalnom preduzeću Rad za ukidanje parkinga i raditi na iznalaženju adekvatnog privremenog rješenja uređenja trga sa pripadajućim urbanim mobilijarom, jer je na ovoj lokaciji planirana izgradnja podzemne javne garaže.

Poznati bosanskohecegovački glumac Emir Hadžihafizbegović pokrenuo je ovu inicijativu koju su prihvatili na sastanku u Općini Centar, direktorica sarajevskog Narodnog pozorišta Marijela Hašimbegović, predsjednica Upravnog odbora Pozorišta mladih Sanela Dumanjić i predstavnik firme Bosnia hoteli Enver Malagić.

Jurislav Korenić bio je jedan od najzaslužnijih utemeljitelja bosanskohercegovačkog teatra, navodi se u saopćenju Općine Centar.