Općina Centar: U toku sanacija klizišta kod Klinike za ginekologiju i porodiljstvo na Jezeru

objavljeno: 31.01.2018. u 11:07

Krajem decembra 2017. godine radnici firme “Mibral“, odabrane putem javnog poziva kao najpovoljniji izvođač radova, započeli su sanaciju klizišta kod Klinike za ginekologiju i porodiljstvo na Jezeru.

Općina Centar Sarajevo, kao investitor projekta, osigurala je u budžetu 1.129.345 KM za izvođenje radova na sanaciji klizišta na ovom lokalitetu te izgradnju saobraćajnice iza Klinike za ginekologiju i porodiljstvo. Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo, koji kao realizator vrši i nadzor radova na ovom projektu, završio je kompletnu proceduru i potpisao ugovor sa izvođačem radova.

Glavni projekt sanacije zajedno sa elaboratom o istraživanjima i ispitivanjima sa prijedlogom mjera sanacije ovog klizišta, uradila je projektantska firma TZI - Inženjering d.o.o.

- Zahvaljujući povoljnim vremenskim prilikama tokom ovog mjeseca urađen je veliki dio posla. Počeli smo sa izgradnjom saobraćajnice da bismo stvorili uvjete za polaganje kanalizacione i vodovodne mreže. Planirano je da se uradi kompletna kolovozna konstrukcija, zatim vodovodna i kanalizaciona mreža za odvodnju površinskih i podzemnih voda, koje su u većini slučajeva uzrok klizanja tla. Također, planirana je izgradnja potpornih zidova za stabilizaciju i otklanjanje opasnosti od klizanja tla - objasnio je Fuad Babić, koordinator za klizišta Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo.

Općina Centar Sarajevo u posljednjih deset godina izdvojila je više od 12 miliona maraka za sanaciju klizišta na svom području, pa je po uloženim sredstvima, kao lokalna zajednica, na prvom mjestu u Bosni i Hercegovini.