open-navfaktor-logo
search
Odgođeno
Opet nema sjednice Vijeća ministara BiH, ovoga puta zbog odsustva nekih ministara
Odgođena je sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, zakazana za danas, zbog odsustva određenog broja ministara, saopćili su iz Vijeća ministara BiH dva sata prije zakazanog termina sjednice.
14.12.2022. u 09:56
get url
text

I prethodne dvije sjednice nisu održane zato što su ministri iz HDZ-a bili protiv predloženog dnevnog reda. Razlog takvoj odluci HDZ-ovih ministara je bio taj što Zoran Tegeltija (SNSD), predsjedavajući Vijeća ministara BiH, nije htio na dnevni red uvrstiti Nacrt budžeta institucija BiH za iduću godinu, što je tražio ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda (HDZ).

Posljednju redovnu sjednicu Vijeće ministara je tako održalo prije više od mjesec, tačnije 9. novembra. Prema propisima, sjednice se trebaju održavati bar jednom sedmično.

Na dnevnom redu današnje sjednice koja je odgođena bili su, između ostalog, izmjena Odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata i proizvoda od drveta kojim se, kako je rekao resorni ministar Staša Košarac, na osnovu zaključka Vlade RS-a domaćim proizvođačima dozvoljava izvoz peleta u periodu od 60 dana. 

Pred ministrima se trebao naći Nacrt zakona o vanjskim poslovima, koji je nekoliko puta bio predlagan na dnevni red, zatim informacija o problemima prijevoznika na graničnim prijelazima koji hitnu reakciju Vijeća ministara čekaju već sedam mjeseci, kao i nacrti osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma s Hrvatskom o izgradnji plinovoda "Južna interkonekcija", ali i sporazuma sa Srbijom o izgradnji plinovoda "Nova istočna interkonekcija" koji je sporan.

Na dnevnom redu su bili i zahtjevi za razrješenje Muamera Bandića s dužnosti direktora Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine jer je izabran za zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo, te za razrješenje Slavka Matića s pozicije direktora Agencije za antidoping kontrolu BiH jer je i on izabran za zastupnika u bh. Parlamentu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.