open-navfaktor-logo
search
Nakon hapšenja
Općinsko vijeće usvojilo inicijativu za opoziv Ibrahima Hadžibajrića, sada će se izjasniti građani
Općinsko vijeće Stari Grad usvojilo je inicijativu za opozov načelnika te općine Ibrahima Hadžibajrića. 
30.05.2023. u 10:51
get url
text

Inicijativa je usvojena sa 22 glasa za, pet suzdržanih i dva protiv.

U videu iznad možete čuti objašnjenje vijećnika Vedada Deljkovića (SDA), koji je i pokrenuo inicijativu za razrješenje Hadžibajrića, o tome zašto je ovaj postupak pokrenut i šta slijedi nakon odluke Vijeća.

{$galerijaFotografija}

VEZANI TEKST - Deljković: O opozivu načelnika Hadžibajrića raspravljat će se 30. maja, koji su vijećnici i koliko ih je to tražilo?

Nakon ove odluke Vijeća građani Starog Grada na referendumu će odlučivati o opozivu Hadžibajrića koji je 10. maja uhapšen u akciji "Start" nakon čega mu je određen jednomjesečni pritvor.

Neki od vijećnika su sugerirali da bi se Hadžibajrić sam trebao povući. Tako je vijećnik Vedran Dodik (Savez za Stari Grad) je uputio poziv načelniku Hadžibajriću "da ne dozvoli da dođe do referenduma nego da podnese ostavku, kako bi Općinu spasio troškova koje referendum donosi".

Sejfo Šehović iz NES-a kazao je da smatra kako je pozivanje na ostavku preuranjen postupak jer, kako je rekao, uvijek postoji persumpcija nevinosti. 

Emir Bićo iz NiP-a se nije složio sa Šehovićem, ali je i on podvukao da uvijek postoji presumpcija nevinosti.

- Replicirao sam kolegi Šehoviću koji je spomenuo da je inicijativa za opoziv načelnika možda preuranjena. Rekao sam da Zakon o izboru, prestanku mandata, opozivu i zamjeni načelnika FBiH, kao i Izborni zakon kažu da se inicijativa za opoziv ne može podnijeti u prvih 100 dana mandata, kao i u izbornoj godini lokalnih izbora, te se u tom smislu ne može reći da je inicijativa preuranjena. Ona je podnesena iz kruga ovlaštenih predlagača u skladu sa zakonima i podzakonskim aktima. Zakon ne propisuje razloge za podnošenje inicijative, dok smo mi u inicijativi precizno naveli i razloge - rekao je Bićo.

Također, danas je na sjednici Vijeća Emina Kiseljaković iz NES-a obavijestila vijećnike da od sada nastupa kao nezavisna vijećnica.

Seid Škaljić (NES), predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad, također je novinarima pojasnio kako sada funkcionira i radi općinska uprava. Dao je i objašnjenje šta će se dešavati ukoliko Hadžibajrić nakon mjesec bude pušten iz pritvora, odnosno i ako ne bude. 

Sjednica OV Općine Stari Grad, 30.05.2023.
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.