open-navfaktor-logo
search
Vanredna sjednica
Općinsko vijeće Drvar zaključilo: Otpad hitno izmjestiti, zahtijevamo od SIPA-e i Tužilaštva BiH da se uključe u istragu
Općinsko vijeće Drvar danas je održalo vanrednu sjednicu povodom odlaganja otpada koji je prošle sedmice u ovu općinu dovezen iz Italije.
06.07.2020. u 14:02
get url
text
get url
text

Zaključeno je da se otpad mora "hitno i odmah" izmjestiti sa teritorije općine Drvar.

VEZANI TEKST - Drvar: Otpad bez nadzora, nije uskladišten na okolinski prihvatljiv način

- Upućujemo zahtjev Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine da se uključe u istragu oko cjelokupnog procesa vezanog za nelegalne radnje u slučaju odlaganja otpada na području Općine Drvar – navodi se u zaključku.

Općinsko vijeće, kako se dodaje, podržava inicijativu neformalne grupe građana koja zahtijeva od odbornika OV Drvar da se priključe protestima građana dok se otpad ne odveze sa teritorije Drvara.

- Tražimo od svih institucija koje su dobile Zaključke Općinskog vijeća Drvar od 2. jula 2020. godine da isto obavijeste o rezultatima u svakoj fazi istrage. Tražimo da općinska načelnica pošalje urgenciju nadležnom Federalnom ministarstvu okoliša i turizma da dozvoli uzorkovanje otpada istovarenog na području Općine Drvar još najmanje jednoj ovlaštenoj instituciji za analizu uzoraka otpada – stoji u zaključku vanredne sjednice OV Općine drvar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.