open-navfaktor-logo
search
Tek se "zakuhalo"
Općinsko vijeće Centar prodalo dio Hastahane, ali građani se s tim ne mire
Dio Hastahane prodat je Centralnj banci BiH za 4,7 miliona maraka, a građani MZ  Marijin Dvor ne žele da se na ovom mjestu gradi bilo šta i namjeravaju podnijeti tužbu protiv odluke Općinskog vijeća Centar
20.11.2019. u 20:48
get url
text
get url
text

Na sjednici Općinskog vijeća Centar u ponedjeljak je podržana odluka o prodaji dijela zemljišta u parku Hastahana za izgradnju zgrade Centralne banke BiH. Od 27 vijećnika, 18 ih je glasalo za prodaju dok je devet vijećnika bilo protiv. 

Centralna banka zemljište površine 2.290 kvadrata dobila je za 4,7 miliona maraka, a na ovoj lokaciji planira graditi poslovni objekt i parking.

- U jednom dijelu Hastahane predviđena je izgradnja poslovne zgrade. Radi se o izgradnji zgrade koja se isključivo može graditi u partnerskom odnosu Općine Centar i države. Dakle, ni u kom slučaju ne može biti privatna zgrada i niko od privatnih investitora. To bi podrazumijevalo provođenje licitacije što nije predviđeno, a to će biti neposredna pogodba Općine sa državom. Podzemna garaža je interes Općine i mi ćemo to praviti zajedno sa Vladom KS. Zelena površina na Hastahani zauzet će 89 posto površine i općina će početi ozelenjavanje tek 2020. godine – izjavio je ranije za Faktor Nedžad Ajnadžić, načelnik Općine Centar.

Već mjesecima stanovnici u MZ Marijin Dvor protestuju i protiv su bilo kakve izgradnje na prostoru Hastahane. Burna reakcija građana bila je i poslije sjednice Općinskog vijeća, a posebno oštra reakcija bila je predsjednika Savjeta MZ Marijin Dvor Zvonke Bošnjaka.

- To je najveća prevara, otimačina i pljačka građevinskog zemljišta. Uzet ćemo pravnog zastupnika, podnijeti tužbu da se napravi zabilješka u zemljišnim knjigama da se ne može ništa prometovati dok ta tužba traje. Mi istražujemo i sudbinu te parcele jer imamo sumnju da je parcela nezakonito prometovana između vojne imovine i Općine Centar. Ako se te pretpostavke ispostave tačnim, onda slijedi poništavanje odluka i krivične prijave protiv odgovornih - kazao je Bošnjak nakon sjednice Općinskog vijeća u ponedjeljak.

Kako Hastahana izgleda trenutno i šta je planirano da će se izgraditi u ovom parku, koji nosi ime "Dr. prof. Nijaz Duraković" pogledajte u ovom videu koji je ranije objavila Općina Centar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.