open-navfaktor-logo
search
Odluke
Općinski sud u Tuzli odbio zahtjev za imunitet Envera Bijedića od krivičnog gonjenja
Vijeće sudija Općinskog suda u Tuzli danas je odlučivalo o zahtjevu Envera Bijedića za imunitet od krivičnog gonjenja u krivičnom postupku zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela, iz člana 340. stav 1. KZFBIH, u sticaju sa krivičnim djelom primanje dara ili drugih oblika koristi radi trgovine utjecajem, iz člana 382. stav 2. u vezi stava 1. i u vezi sa članom 54. KZFBiH.
08.03.2021. u 12:14
get url
text

VEZANI TEKST - Tužilaštvo traži od Suda da Enveru Bijediću zabrani obavljanje dužnosti državnog zastupnika 

Vijeće sudija je ocijenilo da u konkretnoj krivičnoj pravnoj stvari osumnjičenom Enveru Bijediću ne pripada pravo imuniteta. U obrazloženju rješenja suda navedeno je da Zakon o imunitetu Bosne i Hercegovine ne poznaje djelimično pozivanje prava na imunitet, niti je to pravo podijeljeno na faze krivičnog postupka, već samo isključivo da se osoba može pozvati na pravo na imunitet da je postupak koji predstavlja osnov za pokretanje tog krivičnog postupka izvršen u okviru njegovih dužnosti, saopćio je Općinski sud u Tuzli.

Sud će danas donijeti i odluku po prijedlogu Kantonalnog tužilaštva TK od 26.2.2021.godine, za donošenje dodatne mjere zabrane, da se protiv osumnjičenog Envera Bijedića izrekne mjera zabrane obavljanja dužnosti zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Socijaldemokrata BiH Bijedić je, podsjetimo, nedavno privođen, zajedno sa Amirom Sušićem, Atifom Mujkićem, Dženanom Mujkićem, Amirom Tursunovićem i Azizom Čačkovićem. Tužilaštvo TK protiv njih provodi istragu zbog sumnje da su počinili udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa krivičnim djelima primanje dara ili drugih oblika koristi radi trgovine utjecajem.

Nakon krim-obrade u SIPA-i, pušteni su na slobodu.

Podsjetimo, Sud je ranije Bijediću izrekao mjeru zabrane posjećivanja i dolaska u Rudnik soli d. d. Tuzla. Amiru Tursunoviću izrečena je zabrana obavljanja dužnosti predsjednika Nadzornog odbora Rudnika soli i zabrana posjećivanja i dolaska u Rudnik, a Azizu Čačkoviću zabrana obavljanja dužnosti v.d. direktora Rudnika i zabrana posjećivanja i dolaska u Rudnik.

Svim osumnjičenim određena je mjera zabrane međusobnog sastajanja ili sastajanja sa svjedocima i obavezno periodično javljanje u nadležnu policijsku stanicu.

Protiv ovih osoba je otvorena istraga u Tužilaštvu a koja se odnosi na nezakonitosti prilikom namještanja tendera u iznosu od oko 5,5 miliona KM za firmu Minning and Drilling iz Gračanice za izvođenje radova na istražno-eksploatacionim bušotinama na ležištu kamene soli Tetima u Rudniku soli Tuzla.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.