open-navfaktor-logo
search
900 hiljada predmeta
Općinski sud Sarajevo: Dužnici prije pljenidbe imovine plate dugove za komunalne usluge
Javno kantonalno komunalno preduzeće Rad Sarajevo prije nekoliko dana zaprijetilo je dužnicima da će im se početi plijeniti imovinu zbog neplaćenih računa za odvoz smeća.
18.09.2021. u 18:05
get url
text
Sud

Do sada nije zabilježena nijedna zapljena imovine građanima koji duguju za odvoz smeća, a takvih je 40.348 izvršnih predmeta protiv fizičkih lica i 1.923 protiv pravnih lica. Općinski sud Sarajevo zatrpan je sa 900 hiljada predmeta zbog neplaćene vode, grijanja i ostalih komunalnih usluga.

U Općinskom sudu Sarajevo pojasnili su nam kako teče procedura, pljenidbe imovine i novca sa računa neplatiša.

- Tražioci izvršenja, u konkretnom slučaju komunalna javna preduzeća, ukoliko korisnici pruženih usluga i to čišćenja, isporuke grijanja i toplote, blagovremeno ne plate račune, podnose sudu prijedlog za izvršenje, na osnovu kojeg sud donosi rješenje o izvršenju. U rješenju o izvršenju je određen predmet i sredstvo izvršenja, a to je, pored ostalog, pljenidba dijela plaće, penzije ili drugog novčanog primanja, pljenidba sa transakcijskoj računa određenog novčanog iznosa i prijenos sredstava i izvršenje na nepokretnostima ili pokretnim stvarima ili osnivačkim udjelima – ističu iz Općinskog suda.

Kada je riječ o pljenidbi, procjeni i prodaji pokretnih stvari, procedura je tačno utvrđena u Zakonu o izvršnom postupku Federacije BiH.

- Kada je rješenje o izvršenju pravosnažno, po nalogu uređujućeg sudije postupa sudski izvršitelj. Na adresu stanovanja sudski izvršitelj izlazi po nalogu sudije i uz prisustvo tražioca izvršenja ukoliko je takav zahtjev postavljen. Nadležnosti suda u izvršnom postupku, u kojem se provodi prinudno namirenje novčanog potraživanja. U Općinskom sudu u Sarajevu postoji Izvršno odjeljenje koje radi izvršenje po osnovu izvršne isprave i Izvršno odjeljenje za rješavanje po vjerodostojnoj ispravi, koje rješava predmete gdje su prijedlozi podneseni po osnovu vjerodostojne isprave-računa, a to je prinudno namirenje za izvršene komunalne usluge koje pruža KJKP Toplane, KJKP Rad i KJKP Vodovod i kanalizacija. Trenutno u tom odjeljenju ima oko 900.000 te vrste predmeta.

 Iz Općinskog suda pojašnjavaju da do pljenidbe imovine i ne dođe ukoliko građanin, a nakon što se podnese prijedlog za izvršenje, plati račune za izvršene komunalne usluge. Međutim, morat će platiti sudske troškove.

- Sudski izvršitelji svakodnevno izlaze na adrese stanovanja fizičkih lica ili adrese sjedišta pravnih lica, po nalogu sudije i u okviru opisa poslova koje vrši, pored ostalih poslova koje sud provodi prinudnim putem, vrše i pljenidbu, procjenu i prodaju pokretnih stvari – upozoravaju iz Općinskog suda.

Što se tiče pljenidbe pokretnih stvari, to je redovna procedura kada su kao predmet i sredstvo izvršenja određene pokretne stvari, bez obzira na to da li se radi o komunalnim ili nekim drugim predmetima.

U Općinskom sudu u Sarajevu formirano je Odjeljenje sudskih izvršitelja, koje broji 12 zaposlenih.

- U periodu od 1. januara do 31. augusta 2021. godine u Izvršno odjeljenje pristiglo je 92.477 izvršnih predmeta protiv fizičkih lica i 2.369 izvršnih predmeta protiv pravnih lica, što je ukupno 94.846 izvršna predmeta.

U komunalnim javnim preduzećima Kantona Sarajevo stanje je sljedeće:

Iz KJKP Rad stiglo je u Općinski sud 40.348 izvršnih predmeta protiv fizičkih lica i 1.923 protiv pravnih lica.

Iz Vodovoda i kanalizacije protiv fizičkih lica stiglo je 42.878 izvršnih predmeta, a protiv pravnih lica nije stigao nijedan predmet.

Iz Toplana Sarajevo stiglo je 9.251 predmet protiv fizičkih lica i 444 protiv pravnih lica - podaci su Općinskog suda Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.