Načelnik općine Novi Travnik Stjepan Dujo kazao je kako su općine nezadovoljne postojećim zakonskim rješenjima koje se odnose na raspodjelu javnih prihoda, posebno prihoda na dobit koji trenutno u punom iznosu naplaćuju kantoni.

- To je razlog zašto i tražimo sastanak s predsjednikom Vlade Federacije, federalnom ministricom finansija i ministrom privrede. Tražit ćemo izvještaj u odnosu na određene prihode, na koji način i u kojem iznosu su ubrani i raspoređivani. Temeljem tih analitika i analiza onda ćemo izaći sa stavom kako da se to pravednije rasporedi prema nižim jedinicama lokalne samouprave - rekao je Dujo.

Dodao je kako srednjobosanske općine daju podršku donošenju novog zakona o pripadnosti javnih prihoda.

Načelnici su danas razgovarali i o raspodjeli prihoda u oblasti turizma, odnosno Nacrtu zakona o turizmu i Nacrtu zakona o boravišnoj taksi Federacije BiH, a dotaknuli su se i pravilnika koje bi SBK uskoro trebao aktivirati.

- Kada su u pitanju zakoni o turizmu i boravišnim taksama, sporan je dio koji se tiče članskog doprinosa. To bi trebalo biti samoodrživo, da se što manje zadire u općinske budžete jer bi netko trebao finansirati rad općinskih turističkih zajednica. Mi imamo postojeći zakon i tu jesmo nezadovoljni kad je u pitanju raspodjela taksi. Ako mi utemeljimo općinske turističke zajednice, trebaju se nekako finansirati, ovim rasporedom to nisu dostatna sredstva – ocijenio je načelnik općine Kiseljak Mladen Mišurić-Ramljak.

Općina Travnik najdalje je stigla kada je u pitanju formiranje općinske turističke zajednice. Iako kanton još nije donio pravilnike kojima bi se trebalo urediti njihovo finansiranje, travnička turistička zajednica uskoro bi mogla početi s radom.

- Mi smo se danas založili da se kantonalni pravilnici donesu i aktiviraju kako bi se boravišna taksa mogla prikupljati. Poštena i ispravna raspodjela tih sredstava bila bi onakva kakvu je federalni zakon i predvidio u nacrtu, a to je 80 posto općinama, te po 10 posto kantonu i Federaciji – izjavio je načelnik općine Travnik Kenan Dautović.

Najavio je kako će se na dnevnom redu jedne od sljedećih sjednica Općinskog vijeća naći formiranje nadzornog odbora i statuta turističke zajednice, nakon čega bi ona mogla početi raditi.

- Najvažnije je da se organiziramo u smislu prikupljanja sredstava, ali je jednako važno kud s tim sredstvima. Potrebna nam je strategija koju ćemo implementirati kroz infrastrukturna ulaganja i vraćati u turizam, a ne samo potrošiti te novce kao da se ništa nije dogodilo - rekao je Dautović.