open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Općina Vogošća ne želi migrante u kasarani u Semizovcu, već privrednu zonu
Općina Vogošća kasarnu želi pretvoriti u privrednu zonu
27.09.2019. u 12:24
get url
text

Povodom nedavnih napisa u medijima, koji su nagovještavali kako bi kasarna "Enver Šehović" u Semizovcu mogla biti korištena kao centar za smještaj migranata, Općina Vogošća želi jasno staviti do znanja da je za tu lokalnu zajednicu takva namjera apsolutno neprihvatljiva.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

Ne želimo niti jedne sekunde osporiti potrebu da se migranti zbrinu na način dostojan čovjeka. Sigurni smo, međutim, da u Bosni i Hercegovini ima i puno prihvatljivijih objekata, na lokacijama koje bi u neuporedivo manjoj mjeri poremetile život lokalne zajednice, nego što bi to bio slučaj da se migranti smjeste u kasarni u Semizovcu.

Želimo naglasiti da je neprirodno, neprimjereno, pa i opasno da se centar takve vrste smjesti u neposrednoj blizini osnovne škole sa oko 350 učenika. Podsjećamo, u Semizovcu se, neposredno uz kasarnu nalazi Osnovna škola "Porodice efendije Ramić". I ne samo to. Kasarna se u Semizovcu nalazi u strogom centru ovog naselja, centru prema kojem gravitiraju stanovnici tri mjesne zajednice, Semizovac, Svrake i Gora.  Preko puta i u neposrednoj blizini kasarne nalaze se četiri autobuska stajališta koja koriste građani, a ponajčešće srednjoškolci i studenti.

Ništa manje važna nije ni činjenica kako smo na ovaj prostor ozbiljno računali u svim našim razvojnim planovima. U našim strateškim dokumentima je zacrtano da pokretač daljeg razvoja Općine Vogošća treba biti pretvaranje kasarne u privrednu zonu. Podsjećamo da je Vogošća općina koja je opustošena i tokom agresije, a posebno neposredno prije reintegracije dijela teritorije Općine Vogošća u sastav Federacije Bosne i Hercegovine. Tada su uništeni proizvodni pogoni fabričkog kompleksa u Industrijskoj zoni "Pretis". Suočili smo se sa brojnim problemima i strpljivo, korak po korak, obnavljali smo devastiranu infrastrukturu i razrušenu privredu. Neke posljedice smo uspjeli sanirati, ali još uvijek pred nama stoje brojni izazovi. Još uvijek se suočavamo sa činjenicom da u Vogošći imamo oko 5.000 nezaposlenih osoba.

Važan iskorak u rješavanju ovog problema bila je izgradnja Nove industrijske zone. To se pokazalo kao dobar koncept koji je doveo do značajnog zapošljavanja. Međutim, prostorni kapacitet Nove industrijske zone je ograničen i na tom prostoru ne možemo više odgovoriti zahtjevima novih investitora. Zato je kasarna "Enver Šehović" bila naša razvojna šansa. Onog momenta kada je proglašena neperspektivnom vojnom imovinom i kada je data Općini Vogošća na korištenje mi smo krenuli sa aktivnostima u dva pravca. Jedan je bio argumentiranje potrebe kod nadležnih institucija da se ovaj objekat dodijeli Općini Vogošća na raspolaganje kako bi taj prostor mogli pretvoriti u Privrednu zonu dodjeljujući lokacije unutar tog prostora potencijalnim investitorima. A mnogi od njih su već izrazili svoj interes za otvaranjem pogona unutar tu planirane privredne zone.

Sa druge strane intenzivno se radilo na izradi provedbeno – planske dokumentacije kako bismo bili spremni da ovaj prostor stavimo u funkciju onog trenutka kad nam bude dodijeljen na raspolaganje. Tri godine je pažljivo pripremana izrada Regulacionog plana Privredne zone i u četvrtak, 26.09.2019.godine Općinsko vijeće Vogošća je jednoglasno donijelo odluku o usvajanju predloženog Regulacionog plana. Ukoliko bi se sada izvršila prenamjena ovog prostora to bi dugoročno usporilo razvoj Vogošće. Svi pozitivni trendovi i postignuća koja su nas stavila na osmo mjesto po razvoju u Federaciji Bosne i Hercegovine (prema zvaničnim podacima Zavoda za programiranje razvoja FBiH) tako bi bili zaustavljeni i budućnost Vogošće bi bila neizvjesna.

Naglašavamo da su sve strukture javnog života u Vogošći jednoglasne u ocjeni da migrante, ni u kom slučaju ne treba smjestiti u prostor kasarne u Semizovcu, a o tome je identičan stav imalo i Općinsko vijeće na sjednici od 26.09.2019.godine. Primjetna je uznemirenost među građanima koji putem društvenih mreža upućuju apele Općini Vogošća da spriječi korištenje kasarne u svrhu smještaja migranata. Savjeti Mjesne zajednice Semizovac i Mjesne zajednice Svrake održali su hitne sastanke i to isto zatražili od Općine Vogošća.

Već nakon prvih naznaka da se razmišlja o smještanju migranata u kasarnu u Semizovcu, općinski načelnik je uputio pismo premijeru Federacije Bosne i Hercegovine, kao i šefu Federalnog operativnog štaba za pitanje migracija jasno argumentirajući potrebu da se ne mijenja planirana namjena kasarne. Uvjereni smo kako u ovim institucijama ima dovoljno spremnosti da se sagledaju svi argumenti koji govore u prilog našeg zahtjeva i da će prevladati zdravorazumsko uvjerenje kako je bolje ovaj objekat staviti u funkciju daljeg razvoja lokalne zajednice, a rješenje za migrante tražiti tamo gdje postoje prostori za koje nema ozbiljnih planova da se iskoriste na ovakav način.

Građanima Vogošće možemo poručiti kako smo jedinstveni u namjeri da se svim dozvoljenim sredstvima suprotstavimo eventualnim namjerama da nam se oduzme ovaj potencijal i od njega napravi žarište nekih eventualnim budućih problema. I da u tim nastojanjima nećemo žaliti ni truda ni znanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.