open-navfaktor-logo
search
Školska godina
Općina Stari Grad: Školski pribor za više od 300 učenika boračke populacije
Izražavajući zahvalnost općini, iz Saveza boračkih organizacija Starog Grada kazali su da se radi o iznosu od 10.000 KM na godišnjem nivou
04.09.2019. u 16:12
get url
text

Općina Stari Grad je i ove godine izdvojila sredstva za kupovinu školskog pribora i za učenike iz porodica boračke populacije, prenosi Anadolu Agency (AA).

I ove godine školski pribor i ruksake dobit će više od 300 učenika iz porodica boraca, a podjela će se izvršiti putem boračkih udruženja iz ove općine. Ovo je nastavak podrške boračkoj populaciji iz Starog Grada koja se ogleda u brojnim projektima.

- Svake godine stipendiramo učenike iz porodica boračke populacije, izdvajamo sredstva za školski pribor, ali i sredstva za rad boračkih udruženja. Ovo je naš način da pružimo podršku borcima, ratnim vojnim invalidima i šehidskim porodicama i pokažemo da nisu zaboravljeni - kazao je Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad.

Boračka udruženja iz Starog Grada pribor i ruksake dijele prema utvrđenim spiskovima boraca sa svoje evidencije. Učenici do petog razreda osnovne škole dobijaju ruksake, a stariji školski pribor. Prednost se daje boračkim porodicama koji su u teškom materijalnom stanju i koje imaju veći broj djece na školovanju. Za ovu školsku godinu spremna su ukupno 322 paketa sa raznim priborom.

Izražavajući zahvalnost općini, iz Saveza boračkih organizacija Starog Grada kazali su da se radi o iznosu od 10.000 KM na godišnjem nivou, a sva sredstva se utroše za kupovinu školskih ruksaka, sveski, olovaka i ostalog materijala neophodnog za školovanje osnovaca i srednjoškolaca.

Općina Stari Grad pobrinula se da početak i ove školske godine učenicima, ali i njihovim roditeljima bude što lakši. Svi prvačići iz ove općine, njih 230 dobili su ruksake i školski pribor, a osiguran je i školski prevoz. Oko 275 učenika osnovnih škola "Saburina", "Vrhbosna", "Mula Mustafa Bašeskija" i "Šejh Muhamed efendija Hadžijamaković" zahvaljujući projektu Općine Stari Grad i Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo i ove godine od škole do kuće prevoze se autobusima koji su za njih besplatni. Prevoz djece počeo je od prvog dana školske godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.