open-navfaktor-logo
search
Najbolji ambasadori
Općina Stari Grad počinje stipendirati sportiste
Stipendije će se dodjeljivati za rezultate postignute u 2019. godini i isplaćivat će se dvanaest mjeseci za period januar-decembar 2020. godine
15.01.2020. u 13:03
get url
text

U općini Stari Grad počinje stipendiranje učenika osnovnih i srednjih škola koji su nadareni sportisti. Javni poziv za stipendiranje nadarenih sportista raspisan je danas i trajat će narednih 15 dana.

Ovo je novi način stimulisanja mladih za bavljenje sportovima za koje su talentovani i uspješni i prvi je primjer lokalne zajednice koja na ovaj način stipendira svoje učenike. Prijaviti se mogu učenici osnovnih i srednjih škola od navršenih deset godina života koji imaju prebivalište na području općine Stari Grad Sarajevo duže od pet godina i koji su članovi kluba koji je registrovan za takmičenje u zvaničnom strukovnom/sportskom savezu BiH. Minimalni uspjeh koji je potreban da bi se prijave bodovale jeste prvo, drugo ili treće mjesto na državnim takmičenjima.

Stipendije će se dodjeljivati za rezultate postignute u 2019. godini i isplaćivat će se dvanaest mjeseci za period januar-decembar 2020. godine.

Vrhunski sportisti trebaju poseban režim ishrane, opremu i kontinuiranu pripremu, što zahtijeva dodatna novčana sredstva. Ove stipendije će mladim ljudima biti podstrek za njihov aktivniji angažman u sportskim aktivnostima.

Kako je ranije izjavio općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić, Općina izdvaja značajna sredstva za finansiranje fudbalske, odbojkaške, šahovske i stonoteniske lige za svoje osnovce, a u planu je i ženska fudbalska liga. Sve ovo radi se kako bi se djeca motivirala na bavljenje sportom, aktivniji i zdrav život.

- Nema boljeg ambasadora Bosne i Hercegovine u svijetu od sporta. Mi smo svjesni toga i zato tako puno ulažemo u našu djecu. Kroz naše lige već se mogu prepoznati pravi talenti koji će jednog dana ostvarivati svjetske uspjehe - izjavio je Hadžibajrić.

- Upravo zato što imamo tako talentovane dječake i djevojčice u raznim vidovima sporta, odlučili smo ih dodatno motivirati mjesečnim stipendijama - dodao je.

Prema Pravilniku o stipendiranju nadarenih sportista, ocjenjivat će se i učešće na olimpijskim i paraolimpijskim igrama, učešće na Univerzijadi, osvojeno prvo, drugo i treće mjesto na svjetskim prvenstvima i kupovima, evropskim prvenstvima i kupovima, Mediteranskim igrama, te prvo, drugo i treće mjesto na državnom prvenstvu.

Kompletan tekst Javnog poziva, prijavni obrazac i Pravilnik o stipendiranju nadarenih sportista može se pročitati na općinskog web stranici starigrad.ba.

Za sve dodatne informacije zainteresovani se mogu obratiti direktno Službi za obrazovanje, kulturu i sport ili putem telefona: 033/282-412 i 033/282-365.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.